Turcia este o mare peninsula inconjurata de apa, de Marea Neagra, Marea Egee, Marea Mediterana si Marea Marmara, intra ca un pinten in teritoriul tarii. Este situata in sud-estul Europei si sud-vestul Asiei. Se invecineaza cu Azerbaidjan (la 9 km), Armenia (la 268 km), Bulgaria (la 240 km), Georgia (252 km), Grecia (206 km), Iran (499 km), Siria (822 km). Turcii sunt originari din Asia Mica.
Mohamed II cucereste Constantinopolul (fostul Bizant) care se va numi Istambul (capitala Imperiului Otoman). In timpul domniei sultanilor Selim (1512-1520) si Suliman Magnificul (1520-1566) turcii pun stapanire pe Mesopotamia, Algeria, Siria, o portiune din Ungaria, zona dunareano-balcanica. Principalii adversari ai Imperiului Otoman sunt Imperiul Rus si Habsburgic. In urma razboiului austro-ruso-turc, Imperiul Otoman infrant decade. In al Doilea Razboi Mondial, Turcia participa de partea Puterilor Centrale, si la sfarsitul razboiului pierde: Siria, Libanul, Peninsula Arabica, Iordania, Irak si Palestina.
In 1912-1922 are loc razboiul turco-grec, in urma caruia iese victorioasa si obtine prin Tratatul de la Lausanne (1923) actuala configuratie teritoriala. La 29 octombrie 1923 se desfiinteaza sultanatul si este proclamata republica. In anul 1934 semneaza Pactul Intelegerii Balcanice cu Grecia, Romania si Iugoslavia. In urma loviturii de stat din 27 mai 1960 revine la o guvernare civila. Dupa 1993 duce o politica ferma de radicalizarea rebeliunii Kurde.
Clima este mediteraneana, Podisul Central al Anatoliei are verile fierbinti si uscate iar iernile reci. In zona estica temperatura este mai rece iar precipitatiile variaza. Turcia are doua siruri de munti josi (800-1000 m): Tekir Dag la sud si Istrandza Daglari in nord (max. 1031 m), care inconjoara o campie ingusta strabatuta de raul Ergene, afluent al Maritei. Podisul Anatoliei este in partea centrala a tarii (are o altitudine medie 850-900 m). Acest podis are numeroase depresiuni presarate cu mlastini si lacuri sarate.
Cele mai mari depresiuni sunt: Konya, Licaonia, Tuz Golu, Beyisehir Golu. In sud, podisul este invecinat cu Muntii Taurus alcatuiti din trei grupe : Muntii Taurus de Est, de Centru si de Vest. Muntii Taurus de Est insotesc la sud Valea Murat. Muntii Taurus de Vest se afla intre Vaile Menderes si Goksu. Muntii Taurus de Centru sunt la sud de Valea Eufratului. La nord de Muntii Taurus de Est se afla Podisul Armeniei. Coasta Marii Egee este insotita de campii litorale (Bursa, Bergana, Izmir) formate pe vaile raurilor Simav, Gediz, Menderes si Buyuk.
In partea de nord se afla Muntii Pontici (Kuzey Anadolu) separand Podisul Anatoliei de litoralul Marii Negre. Varful cel mai inalt din acesti munti este Kackar Dag (3937 m), dar sunt si alte varfuri cu inaltimi de aproximativ 3000 m. Muntii Pontici cuprind trei mari grupe: Ponticii Orientali, Ponticii Occidentali si Ponticii Centrali. Campia litorala (intre Muntii Pontici si Marea Neagra) este destul de ingusta, mai lata in lungul coastei mediteraneene si mai intinsa in cursul inferior al raurilor Seyhan si Ceyhan.
Reteaua hidrografica este formata din rauri, fluvii, lacuri. Fluviul Eufrat se formeaza din Eufratul de Vest care izvoraste din Podisul Armeniei si Eufratul de Est care izvoraste din vestul masivului Ararat si nordul Lacului Van. Dupa ce se unesc, Eufratul patrunde pe teritoriul Siriei. Tigrul izvoraste din Lacul Hazar si trece granita in Irak. Alte rauri sunt: Kizilirmak, Porsuk Cayi, Kizilsu Baraji, Iesil Irmak, Kizil Irmak si Sakarya. Lacurile sunt carstice de baraj natural, vulcanice, tectonice. Cel mai mare de 1100 m² este Lacul Tuz (se afla la alt. 906 m in Muntii Taurus). Lacuri tectonice sunt: Iznik, Apolyont, Eber, Egridir, Van. Lacul Tuzla este de origine vulcanica si se afla in sudul Depresiunii Licaoniei. Lacul Kizoren este carstic, format pe depozite gipsifere si calcaroase.
Flora Turciei este diversificata, de tip semitropical, temperat, desertic si alpin. Sunt paduri intinse de conifere, de foioase, arbori pereni, maslini salbatici. Fauna Turciei are o serie de animale salbatice cum sunt: caprioara cafenie, caprioara rosie, mistretul, iepurele de camp, gazela, jderul de fag, leopardul turcesc, ursul brun, etc. Intalnim si multe specii de pasari: dropia mare, dropia mica, sitarul, rata salbatica, porumbei, prepelita polara etc. In aceasta tara traiesc peste 30 de specii de serpi.
In Turcia se produc cutremure mai ales in zona care se intinde de la Marea Marmara pana la Lacul Van. Religiile intalnite in aceasta tara sunt: musulmani, crestini si evrei. Limbile vorbite sunt: turca (oficiala), kurda, azera.
Turismul este foarte dezvoltat si nu este strict legat de sezoane. O calatorie in aceasta tara va fi o mare surpriza. Turcia nu are numai o latura comerciala, are vechi cetati ale antichitatii, centre turistice, este dezvoltata si din punct de vedere cultural.
Turistii sunt atrasi de frumusetea locurilor si preturile scazute. Zona de la Marea Mediterana avand drept centru orasul Antalya (spre sud-estul tarii) este un tinut mirific: tarmul muntos, colorat in verdele intens al padurilor de pini si jos marea albastra. Aici sezonul de plaja se sfarseste in octombrie. Antalya, cel mai important oras din zona, a fost intemeiat de Attalos al II-lea in sec. II i.e.n., inainte de a fi ocupat de turci, orasul a fost locuit de romani, bizantini si selencizi.
Cel mai vechi monument este triplul portal ridicat in onoarea vizitei imparatului Adrian in anul 130. Minunate sunt cascadele de la Duden. Cascada inferioara se varsa direct in mare, pe plaja de la Lara, canionul Guver adanc de 150 m, grote si pesteri si parcurile naturale Olympos si Duzlecami. Grota Karain este cel mai vechi sit arheologic din Turcia din paleolitic. Orasele Patara si Demre (Kele) unde a slujit Sf.Nicolae sunt asaltate de vizitatori indiferent de sezon.
Daca esti pasionat de istorie, nu pleca din Turcia fara sa nu treci prin Canakkale, ca sa vezi ruinele Troiei antice si calul troian (o copie). La cateva ore de drum se afla ruinele Pergamului, o alta cetate infloritoare a Antichitatii. Situat pe o colina, Pergamul ofera o priveliste superba.
Zona turistica de la Marea Egee se remarca prin cocheta statiune Kusadasi situata intr-un golf. Numele ei vine de la mica insula din golf si inseamna ,,Insula pasarii”. Este un orasel-port plin de vile, hoteluri, magazine. In apropiere se afla Biserica Sf. Ioan. Pe langa plaja si distractii Kusadasi este foarte bine situata, de aici se pot face excursii, croaziere in sudul Turciei la Brodum (unde se afla una dintre cele sapte minuni ale lumii antice – Mausoleul lui Halicarnas din 353 i.Hr.). La cca. 40 km se afla cetatile antice grecesti Efes, Priene, Milet si Didyma. Renumite sunt ruinele Portii legendarului Hercule, Fantana Imparatului Traian (Efes).
Pe Muntele Bulbul se afla casa Feciorei Maria – o casa mica din piatra in care se spune ca au trait Fecioara Maria si Ioan Botezatorul dupa ce Isus a fost rastignit. Aici este un loc de pelerinaj pentru crestini din toata lumea. La 200 km distanta sunt izvoarele termale si terasele de calcar de la Pamukkale. Merita vazute si Xanthos si sanctuarul din Leton, dedicat Letonei lui Apollo si surorii lui Artemis, ca Aspendos cu teatrul antic cel mai bine conservat, care a fost construit de arhitectul Zenon. Teatrul antic are 15 mii de locuri si este folosit si azi. Un alt oras la Marea Egee este Edirne (fosta capitala a Imperiului Otoman) cu celebra Moschee Selimie.
Istambulul, cel mai mare oras al Turciei, se remarca si prin celebra Moschee Albastra, singura care are sapte minarete, Biserica Sf. Sofia, Palatul Topkapi (resedinta sultanilor turci) care impresioneaza prin colectiile lui (arme, costume, bijuterii, portelanuri). Nu poti trece prin Istambul fara sa ajungi in Grand Bazar – un loc al abundentei unde totul este negociabil, unde te poti alege cu multe amintiri, unele dulci, altele stralucitoare dupa cum ti-e pofta si buzunarul.
Capitala tarii, Ankara – este un oras dezvoltat din punct de vedere istoric, cultural, arhitectural. Are universitati numeroase (Universitatea Gazi, Ankara, Ufuk, Cankaya, Hacettpe etc), 42 muzee (Muzeul Civilizatiilor Anatoliene, Muzeul Arheologic, Muzeul Etnografic), Mausoleul Mustafa Kemal Ataturk (fondatorul Republicii Turcia), importante monumente si statui, Moscheea Kocatepe, Moscheea Armada si altele.
La Ankara au loc importante festivaluri precum: Festivalul International de Film, Festivalul International de Teatru si Festivalul International de Muzica.
De ce este Turcia o tara fermecatoare
Acum cateva decenii, turistii americani scriau ca Turcia se afla cumva la „gura de varsare a Europei in fascinanta Asie”— traversand apele tihnite din Istanbul, ai strania senzatie ca treci prin doua lumi pe cat de diferite, pe atat de asemanatoare. Impresionante constructii, ridicate parca inca din zorii istoriei omenirii, asa cum o cunoastem cu totii, strazile intortocheate si inguste, marele bazar, Cappadocia si cultura tarii nu sunt decat cateva motive pentru care Turcia ar trebui luata la pas, cu rucsacul in spate. Va propunem cele mai reprezentative imagini pentru aceasta fermecatoare tara, fotografii pline de viata ce vorbesc in numele uneia dintre cele mai fascinante si deopotriva frumoase culturi de pe intreg mapamondul: dans, bazaruri in inima marilor orase si mister.
Uriasii din piatra si vaile inalte, dintre Nevsehir si Kayseri, din Turcia, par ca s-au format laolalta in urma unui cataclism ce a lovit Pamantul acum milioane de ani, transformandu-l intr-un loc plin cu formatiuni petrografice bizare, chiar infioratoare. Cappadocia este, fara indoiala, unul dintre cele mai frumoase locuri de pe planeta.
Covoarele turcesti, cunoscute mai degraba drept covoare persane, sunt marturii vii ale artei tesutului, ce a rezistat timp de secole. Se crede ca cei care au inceput sa practice arta tesutului covoarelor pe teritoriile turcesti au fost turcii Seljuk. Astazi, aceste covoare au devenit adevarate branduri de tara.
Moscheea Sultanului Ahmed din Vechiul Oras al Istanbulului, cunoscuta si drept Moscheea Albastra, datorita interiorului imbracat in aceasta culoare a marii, a fost construita in anul 1609, la comanda sultanului otoman Ahmed I, pe cand avea varsta de 19 ani. Acesta s-a stins in viata la un an dupa ce lucrarile de constructie au fost finalizate, mai precis in anul 1616.
Orasul Bodrum din Turcia este incarcat de o atmosfera boema si de-a dreptul fermecatoare. Aflat pe coasta egeeana, acest oras din Turcia este leaganul multor legende, fiind unul dintre acele locuri in care mitologia si istoria au mers mana in mana. Centrul orasului se transforma, in timpul noptii, intr-o mare de lumini viu colorate.
Plaja Oludeniz, o oaza mediteraneana, este cunoscuta pentru marea adanca si albastra si pentru conditiile perfecte de surf; numele sau inseamna „mare calma”.
Dansul-ritual Sufi, fiind specific unei secte formate in jurul Islamului, a fost creat in Konya acum 700 de ani de catre poetul persan Rumi. Dansatorii se invart in speranta ancenstrala ca miscarile lor ii vor face sa uite de corpul lor pamantean si se vor apropia de Dumnezeu.
Timp de peste 500 de ani, Marele Bazar din Istanbul, Turcia, a fost un amestec continuu de activitati, un loc in care singurul lucru care n-a lipsit niciodata a fost viata. Construit de catre Mehmet Cuceritorul undeva prin anii 1460, ca ultima oprire pe Drumul Matasii, acest labirint din piatra si marmura este printre primele bazaruri construite. Ba, mai mult decat atat, Marele Bazar din Istanbul este considerat una dintre cele mai mari piete publice din lume, avand o suprafata totala de 31 de hectare si gazduind peste 3.000 de magazine.
Mai bine de 400 de ani, Palatul Topkapi a fost resedinta Imperiului Otoman si scaun al Guvernului. Impresionanta constructie a fost ridicata in anii 1400, dar, pe parcursul existentei sale, a fost extinsa, renovata si restaurata, astazi, intregul domeniu avand circa 69 de hectare. Topkapi este giuvaierul arhitectonic al Turciei.
Hijabul sau basmaua religioasa pentru femei a dominat societatea din Turcia o buna perioada. Moda vestimentara din Turcia a fost, de multe ori, subiect de controversa, mai ales dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, cand guvernul post-otoman a decis interzicerea acestor accesorii. Chiar si asa, dorinta oamenilor de a imbratisa trecutul islamic a dus la schimbari mari in societate, atat in ceea ce priveste mentalitatea, cat si in privinta vestimentatiei.