Grupul pasarilor picioroange cuprinde cocorii propriu-zisi, cocorii-carstei, dropiile, pasarile-trompeta sau trompetarii. Aceste specii de pasari cu picioarele lungi se aseamana prin anatomia lor: au ciocul lung si subtire, penajul destul de modest, aripile rotunjite, nu prezinta gusa in sistemul digestiv, au traheea lunga in partea de jos rasucita de cateva ori.

Specii de cocori si alte pasari asemanatoare:

Cocorul cenusiu
Cocorul cenusiu
Cocorul cenusiu in cuib
Cocorul cenusiu in cuib

Cocorul cenusiu este o specie care prefera regiunile cu mlastini si stuf din Europa, Asia si Africa de Nord. Are denumirea stiintifica de Grus grus si este o pasare migratoare. In lunile reci de iarna stoluri impresionante de cocori migreaza din Scandinavia in nordul Africii. Astfel de pasari scot sunete ca de trompeta ce de fiecare data sunt remarcate de cei care le aud. Cocorul cenusiu are lungimea corpului de 1,2 m si greutatea de 5-6 kg.

Cocorul incoronat
Cocorul incoronat
Cocorul incoronat, Balearica regulorum
Cocorul incoronat, Balearica regulorum

In Africa de Sud si de Est este raspandit cocorul incoronat. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Balearica regulorum si este o pasare nemigratoare. Are lungimea corpului de 1-1,1 m si greutatea de 3-4 kg. Se remarca prin coroana aurie de pe cap, de la care ii vine si numele. Prefera zonele mlastinoase si are abilitatea de a se catara cu usurinta in copaci, unde isi face cuibul.

Tetrapteryx paradisea
Tetrapteryx paradisea sau cocorul-paradisului

O specie impresionanta din sudul Africii este cocorul-paradisului. Aceasta are denumirea stiintifica de Tetrapteryx paradisea.

Capul cocorului-cu-margele
Capul cocorului-cu-margele

O alta specie deosebita este cocorul-cu-margele din Africa de Sud. Are denumirea stiintifica de Bugeranus carunculatus si se remarca prin formatiunile ca niste margele de pe cap.

Cocorul japonez (Grus japonensis), cel mai mare din Asia de Est
Cocorul japonez (Grus japonensis), cel mai mare cocor din Asia de Est

In estul Asiei cloceste cocorul japonez (Grus japonensis) care are lungimea corpului de 1,5 m si greutatea de 7-12 kg. Este o specie migratoare, considerata in pericol de disparitie, numarul de exemplare a scazut foarte mult din cauza vanatorii excesive.

Cocorul canadian
Cocorul canadian
Cocorul canadian (Grus canadensis)
Cocorul canadian (Grus canadensis)

Cocorul canadian (Grus canadensis) este raspandit in America de Nord si Asia de Nord-Est. Are lungimea corpului de 1,2 m si greutatea de 4-5,5 kg. Acesta este considerat ca fiind cel mai mic cocor dintre toate speciile de acest fel care traiesc in America de Nord. Cocorul canadian este o pasare migratoare.

Cristeiul luptator de stepa
Cristeiul luptator de stepa

Cristeiul luptator de stepa traieste in sud-estul Australiei si se aseamana cu prepelita. Are lungimea corpului de 15-19 cm si greutatea de 40-80 g. Are denumirea stiintifica de Pedionomus torquatus.

Gainusa de balta
Gainusa de balta

Gainusa de balta (Gallinula chloropus) este raspandita in toata Europa, in Asia, Africa si America, exceptie face doar Australia in rest am putea spune ca apare in toata lumea. Are lungimea corpului de 30-38 cm si greutatea de 175-500 g. Traieste in zonele cu apa dulce si este o pasare partial migratoare.

Mesita cu pieptul alb
Mesita cu pieptul alb

Mesita cu pieptul alb (Mesitornis variegata) este o pasare de padure din Madagascar care se inrudeste cu cocorii prin anatomia interna. Are lungimea corpului de 31 cm si greutatea de 100 g.

Trompetarul
Trompetarul are penajul in nuante de culori inchise

Trompetarul sau Psophia crepitans este o specie care are o forta de zbor destul de mica, de aceea este si nemigratoare. Este raspandita in nordul Americii de Nord, are lungimea corpului de 50 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Se remarca prin pozitia cocosata a corpului, glasul strident si obiceiul de a cuibari in scorburi sau in cuiburi facute la bifurcarea crengilor de copaci.

Citește și:  Gâsca de Canada (Branta canadensis), o pasăre migratoare din America
Porzana porzana - Cristeiul pestrit
Porzana porzana – Cristeiul pestrit

Cristeiul pestrit este o pasare migratoare raspandita in Africa, Asia de Sud-Est si Europa Centrala de Sud si de Vest. Are lungimea corpului de 22-24 cm si greutatea de 55-150 g. Cristeiul pestrit este o pasare de apa, ce se deplaseaza topaind prin stufaris, cautand mereu sa se ascunda de oricine, spre a se simti in siguranta.

Specia Kagu
Specia Kagu
Pasari Kagu
Pasari Kagu

In Noua Caledonie traieste pasarea nemigratoare Kagu. Aceasta specie are lungimea corpului de 55 cm, greutatea de 900 g si este cunoscuta cu denumirea stiintifica de Rhynochetos jubatus. Este considerata in pericol grav de disparitie.

Dropia haubara (Chlamydotis undulata)
Dropia haubara (Chlamydotis undulata)

Dropia houbara (Chlamydotis undulata) traieste in Insulele Canare, Asia si Africa de Nord. Are lungimea corpului de 65-75 cm si greutatea de 1,5-3 kg. Face parte din familia dropiilor care sunt raspandite doar in emisfera de est. Este o pasare nemigratoare.

Cristeiul de soare
Cristeiul de soare are penajul impresionant

Cristeiul de soare este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Eurypiga helias si este o pasare nemigratoare. Traieste in nordul Americii de Sud si in America Centrala. Se remarca prin penajul pestrit, ciocul lung si ochii cu irisul de culoare rosie.

Lisita
Lisita, pasare de apa

Lisita sau Fulica atra este cea mai mare specie de ralide (din familia Rallidae). Traieste si in tara noastra dar si in Asia, Australia, Noua Zeeelanda, Africa de Nord si de Vest si in alte tari din Europa. Are lungimea corpului de 36-39 cm si greutatea de 0,3-1,2 kg.

Cristeiul de balta isi face cuibul pe sol
Cristeiul de balta isi face cuibul pe sol

Cristeiul de balta (Crex crex) este o pasare migratoare care scoate sunete stridente ce ii tradeaza prezenta desi are penajul ce o camufleaza destul de bine in mediul in care traieste. Are lungimea corpului de 27-30 cm si greutatea de 125-200 g. Este raspandit in Europa, Africa de Sud-Est si Asia Centrala si de Vest.

Cariama cristata, Foto: imagehost.revealedsingularity.net
Cariama cristatus, Foto: imagehost.revealedsingularity.net

Pasarea seriema este o specie galagioasa din pampasul estic al Americii de Sud. Scoate sunete stridente in mod frecvent, este nemigratoare si se ascunde de pradatori pitindu-se in ierburi, fiind camuflata aproape perfect prin penajul maro-cenusiu de pe partea superioara a corpului. Are denumirea stiintifica de Cariama cristatus.

Cocosul sultanului
Cocosul sultanului

Cocosul sultanului are penajul viu colorat si traieste in Africa, Australia, Asia si sudul Europei. Are denumirea stiintifica de Porphyrio porphyrio. Un exemplar adult ajunge la lungimea corpului de 38-50 cm si greutatea de 0,5-1,3 kg. Are ciocul roscat-portocaliu si picioarele cu labe mari si rosii.

Dropia uriasa
Dropia uriasa

In Africa de Sud si de Est traieste dropia uriasa sau Ardeotis kori. Are lungimea corpului de 1,2 m si greutatea de 11-19 kg. Este o pasare nemigratoare si considerata cea mai grea pasare zburatoare din lume.

Cocorul cristei
Cocorul cristei – specia Aramus guarauna

Cocorul cristei se aseamana cu ibisul si traieste in Florida, America Centrala si de Sud. Are lungimea corpului de 56-71 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Are denumirea stiintifica de Aramus guarauna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.