Castrul roman Jidava (cunoscut şi drept Jidova sau Sidova) se află la doar 4 km de Câmpulung, mai exact în localitatea Schitu-Golești. Poate nu este cel mai cunoscut castru roman de pe teritoriul ţării noastre, însă este foarte bine conservat. Face parte din linia fortificată “Limes Transalutanus”, care a reprezentat graniţa dintre teritoriul pe care l-au cucerit romanii şi teritoriul în care stăteau dacii liberi.

Castrul Roman Jidava1

Castrul roman Jidava are o formă dreptunghiulară, iar cercetările arheologice care au început în 1962 şi continuă chiar şi astăzi au scos la iveală multe lucruri interesante. Castrul este înconjurat de un zid de apărare, având creneluri de cărămidă şi turnuri dreptunghiulare şi semicirculare. Din fericire, spre deosebire de alte locuri din ţara noastră, acest castru roman a beneficiat de consolidări serioase. Zidurile de apărare au fost întărite, iar zidul de incintă din partea de sud a fost supraînălţat. De asemenea, sistemul de încălzire denumit “hypocaustum” a fost reconstituit, el aflându-se în clădirea comandantului, adică “praetorium”.

Acest castru a avut ca scop controlarea drumului care trecea prin Pasul Bran, fiind construit în anii 190-211, când la putere au fost împăraţii Commodus şi Septimius Severus. Castrul avea o cale de acces în partea de nord, special destinată armatelor şi schimburilor comerciale. Tot aici a fost găzduită o trupă de arcaşi orientali, castrul funcţionând până în anul 249, când teritoriul a fost ocupat de carpi. În acel an, Jidava, singurul castru de piatră de pe linia fortificată, a căzut victimă unui incendiu.

Castrul Roman Jidava12

Castrul roman Jidova a fost descoperit abia în anul 1876, de către Dimitrie Butculescu, tot el fiind cel care a realizat prima cercetare despre acest loc. Săpăturile arheologice au scos la suprafaţă următoarele incinte: “Horreum” sau magazia de cereale, “Principia” (comandamentul), “Praetorium”, clădirile ofiţerilor şi cele ale soldaţilor (“Hibernacula”). Cei care intrau în castru o puteau face în patru locuri: Porta Praetoria, Porta Decumana, Porta Sinistra şi Porta Dextra. Clădirea comandantului avea acces direct către aceste părţi prin drumuri.

Citește și:  Mormântul lui Kazimir Rulikowski din Oradea: eroul polonez al revoluției maghiare

Castrul Roman Jidava123

Pe teritoriul castrului au fost descoperite multe vestigii importante, ele aflându-se la loc de cinste în Muzeul şi Rezervaţia Arheologică Castrul Roman Jidava-Câmpulung. Muzeul a fost deschis în anul 1970 şi cei care vin aici pot vedea obiecte din ceramică (ţigle inscripţionate, bucăţi din hypocaustum, mozaic), cărămizi cu inscripţii în latină, dar şi monede foarte vechi, unele din vremea lui Gordian al III-lea (225-244).

De asemenea, muzeul găzduieşte şi arme (cuţite, vârfuri de săgeţi şi suliţe), vase de lut şi obiecte din piatră care au aparţinut comandanţilor din acele timpuri. Sunt foarte importante descoperirile obiectelor dacice (monede, podoabe sau unelte) care au demonstrat faptul că populaţia autohtonă a existat aici chiar şi în timpul romanilor.

castrul-roman-jidava.jpg

Din fericire, castrul roman Jidava este promovat turistic de către Muzeul Judeţean Argeş, fiind chiar inclus pe “Lista monumentelor istorice din judeţul Argeş”. Aşadar, dacă aveţi nevoie de o plimbare care să vă ducă în timpul romanilor, vizitaţi acest castru, pentru că nu veţi regreta. Gradul de accesibilitate este unul foarte uşor şi veţi învăţa multe lucruri interesante, expoziţia muzeului fiind zilnic deschisă pentru public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.