Squash este un sport uimitor, atractiv, dinamic, usor de invatat, cu reguli simple, dar care presupune o excelenta forma fizica. La ora actuala, in lume, este practicat de peste 18 milioane de oameni. In Anglia, este jocul numarul unu in preferintele amatorilor de sport, inaintea fotbalului si a golfului. Pentru a-l practica, individual sau la dublu, este nevoie de o racheta, de o minge si de un teren inconjurat, pe toate partile, de pereti. Denumirea este englezeasca, de la verbul “to squash” – “a lovi”/”a zdrobi”, facandu-se referire la zgomotul mingii cand se izbeste de perete.

Squash - rachete
Squash – rachete

Squash-ul a fost inventat pe la jumatatea secolului al XIX-lea, de catre elevii unei scoli private din Londra (Harrow), care obisnuiau sa se destinda aruncand cu o minge moale, catre peretii vestiarelor sau catre cei exteriori, ai cladirii, in timpul pauzelor. S-ar putea ca joaca respectivilor tineri sa fi fost o forma spontana de amuzament sau poate fusesera inspirati de un vechi sport, cu radacini in Antichitate – “jocul cu palma” –  practicat de calugari, dupa lungile ore de rugaciune si de meditatie, si din care au derivat, in epoca moderna, si tenisul si badmintonul. Unii istorici ai sporturilor considera ca, inaintea tinerilor de la Harrow, detinutii din inchisoarea Fleet Debtors ar fi practicat, mai intai, acest sport. Cert este ca jocul a fost preluat si de catre studentii din universitatile britanice, si de catre “lumea buna” londoneza, primul teren de squash fiind amenajat la Oxford, in 1883. Au mai trecut insa cativa ani pana cand acest sport a devenit cu adevarat popular.

In 1907, in Statele Unite ale Americii, a fost fondata prima asociatie sportiva de squash, iar in Anglia, una similara a aparut in 1928 – “Squash Racket Association” – devenita, in 1993, “World Squash Federation”, cu 118 tari membre, care detin in jur de 50 000 de terenuri special amenajate. Dupa 1940,  jocul a castigat teren si in fostele colonii engleze – Pakistan, India, Canada, Australia. In anii ’50, din Pakistan s-au ivit cei mai buni jucatori de squash din lume, Hashim Khan (la inceput, copil de mingi) devenind o adevarata legenda, in lumea acestui sport. In timp, s-au organizat diverse turnee, cel care a debutat in 1930 – British Open – fiind si astazi cel mai prestigios. Oficial, femeile au fost acceptate in competitiile de squash incepand cu 1950.

Squash – caracteristicile jocului

Pentru squash este nevoie de o racheta de 68,5 centimetri lungime si o minge de cauciuc de 24 de grame si aproximativ 4 centimetri in diametru. Altadata, rachetele erau facute din lemn. In prezent, sunt fabricate din aluminiu, titan, fibra de carbon, rasini, fiind mult mai usoare (aproximativ 200 de grame) si cu un maner care se asaza foarte bine pe forma palmei. Mingile difera din punctul de vedere al consistentei si al vitezei, acest fapt fiind indicat prin diverse puncte colorate – o minge cu un punct galben este foarte lenta, un punct verde sau alb indica o minge lenta, unul rosu – viteza medie, unul albastru – rapida. Terenul are forma unui dreptunghi, cu lungimea de 9,75 metri si latimea de 6,4 metri, un perete frontal, doi laterali si unul in spate. De-a lungul peretelui frontal, la o inaltime de 1,78 metri, este trasata linia de serviciu si inca una pe podea, paralela cu peretele, la 5,4 metri de acesta. In competitiile oficiale, pentru ca spectatorii sa poata urmari meciul, spatiul de joc are peretii transparenti, construiti dintr-o sticla speciala, rezistenta la socuri.

Squash – regulile jocului

Squash - rachete
Pandharpur

O partida de squash se joaca in trei seturi, a cate 11 puncte, pentru baieti ,si 9 puncte, pentru fete. Cel care serveste trimite mingea catre peretele din fata, deasupra liniei marcata pe zid.  Mingea trebuie sa cada in sfertul de teren al partenerului de joc, dupa ce a ricosat sau nu pe peretii laterali. Fiecare dintre jucatori retrimite, la randul sau, mingea, in spatiul mentionat anterior, pana cand unul greseste si nu mai controleaza traiectoria acesteia.  Mingiile care lovesc peretele sub  linia de 1,78 metri  nu sunt valabile. Spre deosebire de campionatele de profesionisti, unde se inregistreaza toate punctele reusite, pentru amatori se numara numai punctele obtinute pe propriul serviciu. La punctaj egal, zece la zece, se mai joaca inca doua puncte.

Squash-ul este un sport care necesita un antrenament sustinut, o perfecta coordonare a miscarilor, reactii rapide, trei sferturi de ora de joc echivaland cu doua ore de tenis, cu patru ore de golf sau opt kilometri de alergat. Inaintea unei partide de squash trebuie facute, obligatoriu, cateva minute de incalzire, iar organismul trebuie hidratat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.