Mănăstirea Zosin, care poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului”, este o mănăstire ortodoxă de călugări, din satul Băluşeni al judeţului Botoşani. Se află într-o poiană, fiind inclusă în anul 2004 pe lista monumentelor istorice cu biserică de lemn şi clopotniţă.

În ultimii ani, călugării de aici lucrează la mutarea mănăstirii pe un deal. Acest lucru se face din necesitate, terenul actual pe care se află lăcaşul fiind instabil. Instabilitatea a apărut din cauza faptului că s-au făcut mai multe excavaţii în dealul de lângă, pământul fiind mutat la vale – aceste lucrări au dat naştere unor alunecări de teren, iar clădirile de pe lângă biserică au început să crape. Comuna şi satul Băluşeni se află la 15 kilometri de Botoşani, lângă drumul naţional Botoşani – Iaşi.

Zosin1

Mănăstirea Zosin datează din 1779 când setrarul Tudorache Basuta a construit o frumoasă biserica de lemn, considerată azi o bijuterie arhitecturală. Remarcabil este faptul că e printre puţinele biserici din România care are pereţii realizaţi din împletituri de nuiele. Ulterior, pereţii au fost lutuiţi, tencuiţi şi, în cele din urmă, văruiţi. Pictura a fost executată în anul 1834, chiar pe lut.

Ansamblu Zosin
Ansamblu Zosin

Din păcate, legea secularizării averilor mănăstireşti a afectat destul de mult Mănăstirea Zosin. A rămas fără bunurile cu care a fost înzestrată de către ctitori, acest lucru ducând la desfiinţarea lăcaşului religios. Nemaiavând nimeni grijă de ea, biserica a atins un grad înalt de degradare, însă a fost restaurată în anul 1944.

Citește și:  Ansamblul de Arhitectură Balneară din Buziaș: un monument al relaxării și istoriei

Mănăstirea Zosin a fost reînfiinţată în anul 1990, din iniţiativa actualului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, care atunci era mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Un an mai târziu, au început lucrările de ridicare a ceea ce se poate vedea astăzi. A fost ridicată o nouă biserică, sfinţită în anul 1993 de cel căruia i se datorează existenţa ei.

Zosin2

Lucrările de la Mănăstirea Zosin au fost desăvârşite într-un timp destul de scurt. La trei ani de la ridicarea bisericii, aceasta a fost pictată, împodobită cu icoane şi cu toate obiectele necesare unei bune desfăşurări a vieţii liturgice. Catapeteasma, stranele şi celelalte piese din lemn au fost realizate de unul din fraţii stareţului de atunci.

Călugării de la Mănăstirea Zosin au reuşit să ridice un adevărat complex mănăstiresc. A fost construită şi o casă monahală cu 10 camere, incluzând bucătăria, trapeza şi camerele pentru pelerinii care vor să înnopteze aici. De asemenea, au fost construite şi alte anexe gospodăreşti, dar şi turnul-clopotniță din piatră, inclus şi el pe lista monumentelor istorice.

manastirea-zosin-botosani.jpg

Pe lângă mutarea întregii mănăstiri, în momentul actual, călugării lucrează şi la ridicarea unei noi biserici. Pelerinii care vor să viziteze acest frumos ansamblu sunt aşteptaţi oricând, călugării ţinând slujbele după canonul tradiţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.