Muzeul Luvru este unul dintre cele mai importante muzee de arta din intreaga lume si cu siguranta cel mai important muzeu de pe teritoriul Frantei. Articolul de fata “Muzeul Luvru – opere de arta” isi propune sa prezinte atat o scurta istorie a impresionantului muzeu, dar si cateva dintre cele mai importante opere de arta pe care acesta le gazduieste.

Muzeul Luvru este situat in Paris, Franta, si este incarcat de o puternica simbolistica din punct de vedere istoric, artistic si cultural. Istoria muzeului este una cat se poate de interesanta si se poate spune ca a scris si continua sa scrie un episod deosebit din punctul de vedere al istoriei artelor.

De la castel la muzeu

Muzeul Luvru
Muzeul Luvru

Muzeul Luvru este gazduit de palatul cu acelasi nume, palat conceput pentru a indeplini rolul de fortareata in secolul al XII-lea, sub domnia lui Filip al II-lea. Fabuloasa metamorfoza a palatului a dominat partea centrala a orasului Paris inca de atunci. In toti cei 33 de ani de domnie ai lui Filip Auguste (1180-1223) puterea si influenta monarhiei franceze a crescut considerabil, atat in interiorul, cat si in afara regatului. In anul 1190 in jurul Parisului a fost construita o fortareata pentru protejarea impotriva amenintarii anglo-saxone, iar fortareata a primit denumirea de Louvre. La acel moment, fortareata nu a fost resedinta regala, desi constructia a fost impartita in mai multe ramuri. Cel care a transformat Palatul Luvru in resedinta regala a fost Carol al V-lea.

In timpul Evului Mediu constructia a suferit numeroase modificari. In anul 1528, Marele Turn a fost demolat de catre Francisc I, pentru ca in anul 1546 sa se inceapa lucrarile pentru transformarea fortaretei in resedinta regala. Anul 1594, Henric al IV-lea decide ca Luvrul sa fie unit cu palatul Tuileries, construit in prealabil de catre Caterina de Medici. In timpul domniilor lui Ludovic al XIII-lea si Ludovic al XIV-lea au loc lucrarile pentru curtea interioara a palatului, insa cel din urma rege alege sa mute resedinta regala la Versailles.

Francisc I este cel care achizitioneaza in anul 1516 faimoasa pictura Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci.
Intre anii 1750-1785 sunt expuse in repetate randuri faimoasele opere de arta gazduite de catre palat in cadrul unor ample expozitii de arta care au reprezentat un adevarat succes. In acest fel este elaborat un amplu proiect prin care Palatul Luvru avea sa devina un muzeu in adevaratul sens al cuvantului. Pe data de 10 august a anului 1793 are loc prima expozitie oficiala gazduita de catre Muzeul Luvru, expozitie in cadrul careia au fost expuse 537 de picturi, multe dintre acestea fiind confiscate. In timpul domniei lui Napoleon, muzeul nu doar ca si-a imbogatit colectia, insa a dobandit si numele acestuia. Dupa ce Napoleon a fost infrant, multe dintre operele confiscate au fost inmanate proprietarilor. Insa in timpul celui de al doilea Imperiu, colectiei i-au fost adaugate peste 20000 de opere de arta.

Citește și:  Muzeul National al Unirii - Alba Iulia

In anul 1981 incepe proiectul intitulat “Marele Luvru”, in cadrul caruia muzeul este reorganizat dar este modificat si din punct de vedere estetic, fiind restaurat de catre arhitectul Ieoh Ming Pei. In acest fel, colectiile sunt impartite in opt categorii dupa cum urmeaza: Antichitati din Orientul Apropiat, Etruscii si Imperiul Roman, Arta Islamica, Arta decorativa, Printuri si Desene, Egiptul Antic, Grecia, Sculptura.

Afrodita, Foto: venaissancegirl.com
Afrodita, Foto: venaissancegirl.com

Muzeul Luvru – opere de arta
Dupa cum am mentionat si in randurile de inceput, Muzeul Luvru reprezinta o fila importanta a istoriei, dar si a istoriei artei, deoarece gazduieste opere de o foarte mare importanta.
Dintre operele de arta si adevaratele capodopere gazduite de Muzeul Luvru putem aminti:
Afrodita sau Venus din Milos, o sculptura impresionanta descoperita in insula Milos in anul 1820 si este gazduita in colectia “Grecia”

Colectia “Arta decorativa” cuprinde, printre altele, si “Diamantul Regentului” descoperit in anul 1698 in Galconda, Italia. Diamantul slefuit in Anglia are o istorie foarte interesanta, fiind considerat chiar si in prezent cel mai frumos diamant din intreaga lume.

Friza Arcasilor este gazduita de colectia “Antichitati din Orientul Apropiat”, fiind descoperita in Iran. Aceasta infatiseaza armata lui Darius I, armata pe care Herodot a denumit-o “Nemuritorii”.

• Tot din aceasta categorie face parte si Codul de Legi al lui Hammurabi, cel mai vechi cod de legi si un element de referinta pentru cultura si civilizatia Mesopotamiei. Codul de legi a fost inscriptionat pe o bucata mare de bazalt si dateaza din jurul secolului al XVII-lea i.Hr.

Caii lui Marly reprezinta doua impresionante sculpturi in marmura si infatiseaza, dupa cum spune si numele, doi cai tinuti in frau. Sculpturile mai poarta si numele de Caii lui Marly deoarece au fost confiscate din curtea Castelului Marly.

Mona Lisa, Foto: get2iarea.blogspot.ro
Mona Lisa, Foto: get2iarea.blogspot.ro

• In categoria picturilor, Mona Lisa este cea mai impresionanta opera de arta avand o istorie cu adevarat interesanta. Insa, pe langa aceasta pictura a faimosului pictor Leonardo Da Vinci, Muzeul Luvru gazduieste si picturi precum “Sfanta Ana, Fecioara si Pruncul cu mielul”, “Fecioara intre stanci” si “Ioan Botezatorul”

• Tot categoriei picturi apartine si portretul lui Louis al XIV-lea.

“Incoronarea lui Napoleon” reprezinta o alta pictura de exceptie realizata de catre Jacques-Louis David la ordinul lui Napoleon.

• O sculptura de exceptie este si Bustul lui Natalie de Laborde, realizata de catre Augustin Pajou.

• Din categoria sculpturilor egiptene faca parte “Scribul care sta jos”, o sculptura care dateaza din jurul anilor 2600-2500 i.Hr, insa care a fost pastrata intr-o conditie deosebita.

• Tot Muzeul Luvru gazduieste si sculptura denumita sugestiv “Psyche reinviata de sarutul lui Cupidon”, sculptura realizata de catre Anotonio Canova in secolul al XVIII-lea.

Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante opere de arta pe care Muzeul Luvru le gazduieste, colectia de opere de arta si alte obiecte de o imensa valoare fiind cu adevarat exceptionala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.