Piaţa Huet face parte din centrul istoric al oraşului Sibiu şi toate clădirile din piaţă au fost declarate monumente istorice. Acestea sunt Casa Parohială, Turnul Scărilor, pasajul Scărilor, Biserica Evanghelică, Studioul ASTRA Film, Statuia lui Teutsch şi Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal”.

Piaţa a apărut în urma formării traseului primei incinte fortificate a oraşului. Această incintă există încă de la sfârşitul secolului al II-lea, iar piaţa a fost creată la scurt timp după traseu. Clădirile au fost construite undeva în a doua jumătate a secolului al XIV-lea când “Oraşul de Sus” a fost întărit complet. Acest moment a coincis cu momentul în care fortificaţia a pierdut rolul practic pe care îl avea.

Piaţa Huet este menţionată documentar şi în anul 1415. Într-unul din documente, se vorbeşte despre existenţa capelei cu hramul Sfântul Iacob, care a fost dată de către papa unui vicejude de Sibiu, pe care îl chema Iacob. Totodată, se ştie că lângă capelă se aflau Turnul preoţilor şi casa lui Thomas Gulden, care va deveni, ulterior, sediu de primărie, după ce proprietarul o donează. Clădirile construite în jurul Bisericii Evanghelice datează din secolele XV – XVIII, având o valoare istorică deosebită.

Biserica Evanghelica Sibiu

Biserica Evanghelică din Piaţa Huet este una dintre cele mai impresionante clădiri din Sibiu, turnul său fiind cel mai înalt din Transilvania: are 73 de metri şi poate fi văzut din orice parte a localităţii. Biserica a fost construită în stil gotic şi este cunoscută şi pentru orga pe care o deţine – aceasta a fost realizată în stil baroc, în anul 1671, de către un meşter din Slovacia şi este cea mai mare orgă din sud-estul continentului.

Biserica organizează, în timpul verii, mai multe concerte de orgă, numărul turiştilor mărindu-se considerabil. Cei care vizitează biserica pot vedea o serie de obiecte preţioase, cum ar fi o cristelniţă de bronz decorată cu litere gotice. Mai mult, în biserică, au avut loc înmormântările mai multor personalităţi din Sibiu, pietrele funerare fiind puse în zidurile ferulei.

Turnul Scărilor este o construcţie din cărămidă, cu un singur etaj. A fost ridicat pe cea mai veche fundaţie din incinta de fortificaţii şi a fost modificat atât în 1542, cât şi în 1862. În anul 1897, la etaj, a fost amenajată o locuinţă şi, pe sub turn, se ajunge la scările care leagă “Oraşul de Sus” cu “Oraşul de Jos”.

Piata Huet1

Pasajul Scărilor din Piaţa Huet este cunsocut şi sub numele de “Zidul cu ace”. Se presupune că a fost construit în secolul al XIII-lea, după ce aşezarea a început să se dezvolte foarte mult. Cu toate acestea, unii specialişti cred, mai degrabă, că a fost ridicat câteva sute de ani mai târziu, de către primarul Mărcuş Pemfflinger, fiind la început cunoscut sub numele de “Pasajul Pemfflinger”. Se pare că actuala denumire provine de la faptul că, în 1950, un arhitect a pus acolo nişte scări. Pasajul a fost ridicat din cărămidă şi piatră şi a fost ultima dată restaurat în 2006.

Casa Parohiala se află în nordul Pieţei Huet şi iese în evidenţă în special prin portalul de piatră în stil gotic, realizat de Andreas Lapicida. Portalul a fost donat, conform blazonului de deasupra sa, de preotul Johannis din Alţâna în anul 1502. Uşa Casei Parohiale se remarcă şi ea prin incadramentul gotic, decorat cu motive vegetale şi muluri.

Statuia lui Georg Daniel Teutsch se află în faţa Bisericii Evanghelice. Teutsch a fost un important istoric, om politic şi episcop evanghelic saș, iar monumentul său a fost realizat de sculptorul Adolf von Donndorf. Statuia a fost executată în bronz şi este înaltă de 3,5 metri, fiind pusă pe un soclu de aceeaşi înălţime. Teutsch este înfăţişat în picioare, ţinând Biblia în mâna stângă, în dreapta având mai multe documente ce vizează libertăţile medievale ale saşilor. Detaliile statuii scot la iveală sigiliul regal al Ungariei, fondarea Sibiului, venirea saşilor, dar şi conducătorii legendari ai saşilor.

piata-huet.jpg

Colegiul Naţional “Samuel von Brukenthal” este un alt monument istoric din Piaţa Huet. Clădirea poartă numele acestui baron, pentru că el a donat-o şi pentru că i-a lăsat, prin testament, multe obiecte valoroase. Este una dintre cele mai importante școli din Sibiu, în care se preda exclusiv în limba germană. Actuala clădire a fost construită între anii 1779-1781, iar, din loc în loc, se pot vedea diverse inscripţii latine, care datează din acei ani.

Piaţa Huet este unul dintre obiectivele din centrul istoric al Sibiului ce nu trebuie ratate, mai ales că monumentele sunt pline de istorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.