Focile, morsele și leii de mare fac parte din ordinul Pinnipedia, clasa Mammalia. Sunt mamifere care se mișcă cu dificultate pe uscat, dar sunt agile sub apă. Ordinul Pinnipedia este format din focile propriu-zise, focile cu urechi și morsele. Focile propriu-zise au înotătoare dorsale orientate spre spate și nu prezintă urechi. Focile cu urechi sunt foci cu blană și lei de mare. Acestea au urechi și înotătoarele dorsale astfel alcătuite încât le permite deplasarea pe uscat, ce-i drept, destul de dificil de realizat, având în vedere corpul lor voluminos. Dintre toate speciile, morsele se remarcă prin colții lor mari, foarte bine dezvoltați.

Specii de foci, morse și lei de mare:

Elefantul de mare sudic (Mirounga leonina)

Cel mai mare piniped din lume este elefantul de mare care trăiește în Antarctica si în apele subantarctice. Are lungimea corpului de 4,2-6 m și greutatea de 2,2-5 tone. Denumirea sa științifică este Mirounga leonina. Masculul are o trompă ca de elefant (de la ea ii vine și numele) și este de 5 ori mai mare decât femela.

Monachus monachus, Foto: greek-islands.u

Vaca de mare este o specie de piniped care are blana de culoare maronie-închis. Trăiește în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic (în regiunile din nord-vestul Africii), dar și în Marea Neagră. Are denumirea științifică de Monachus monachus și poate avea lungimea corpului de 2,4-2,8 m, iar greutatea de 250-400 kg. Este o specie în pericol de dispariție.

Morsa - Odobenus rosmarus, Foto: simbiosisactiva.org

Morsa este răspândită în apele arctice și are denumirea științifică de Odobenus rosmarus. Are lungimea corpului de 3-3,6 m și greutatea de 1,2-2 tone. Este o specie vulnerabilă, considerată în pericol de dispariție. Masculul este de două ori mai greu decât femela și are doi colți foarte mari ce pot crește până la 1 m.

Ursul de mare - Callorhinus ursinus, Foto: marinebio.org

Ursul de mare trăiește în nordul Oceanului Pacific și are denumirea științifică de Callorhinus ursinus. Are lungimea corpului de până la 2,1 m și greutatea de 180-270 kg. Este o specie vulnerabilă, considerată în pericol de dispariție.

Foca cu coamăFoca cu coamă - Otaria byronia, Foto: proyecto-iris.com.ar

Foca cu coamă este o specie din vestul, sudul și estul Americii de Sud, din Insulele Malvine. Are denumirea științifică de Otaria byronia și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 2,3-2,8 m și greutatea de 300-350 kg.

Ursul de mare antarctic - Arctocephalus gazella

Ursul de mare antarctic trăiește în Antarctica și apele subantarctice. Are lungimea corpului de 1,6-2 m și greutatea de 90-210 kg. Denumirea sa științifică este Arctocephalus gazella. În zona gâtului, masculul are mușchii dezvoltați și grăsimea depusă în exces, ceea ce îi creează un aspect impresionant. Coama pare și ea mai mare tot din cauza depozitelor de grăsime de sub piele.

Leul de mare neozeelandez, Phocarctos hookeri

Leul de mare neozeelandez are denumirea științifică de Phocarctos hookeri și populează insulele subantarctice din sudul Noii Zeelande. Are lungimea corpului de 2-3,3 m și greutatea de 300-450 kg. Este o specie vulnerabilă, considerată în pericol de dispariție.

Leul de mare Steller (Eumetopias jubatus)

Leul de mare Steller trăiește la Centura Pacificului de Nord și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 3-3,5 m și greutatea de 585-1120 kg. Această specie este considerată ca fiind cea mai mare din categoria leilor de mare. Are denumirea științifică de Eumetopias jubata.

Citește și:  Specii de cerbi Rusa cu două ramificații la coarne
Ursul de mare cu capă - Arctocephalus pusillus, Foto: ozanimals.com

Ursul de mare cu capă este o specie din sudul Africii, Tasmania și sud-estul Australiei. Are denumirea științifică de Arctocephalus pusillus și poate avea lungimea corpului de 1,8-2,3 m, iar greutatea de 200-360 kg.

Leul de mare californian - Zalophus californianus

Leul de mare californian este o specie vulnerabilă, considerată în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de până la 2,4 m și greutatea de 275-390 kg. Este răspândit în vestul SUA și Insulele Galapagos. Această specie este usor de dresat, poate fi văzută în acvarii marine. Masculul are coloritul corpului maroniu-închis, iar femelele în nuanțe de bronz. Denumirea sa științifică este Zalophus californianus.

Foca cu creastă - Cystophora cristata, Foto: historydropoff.blogspot.ro

Foca cu creastă apare în regiunile din Atlanticul de Nord și până în Oceanul Arctic. Are lungimea corpului de 2,5-2,7 m și greutatea de 300-410 kg. Denumirea sa științifică este Cystophora cristata și poate fi recunoscută după botul mare și cărnos și pielea de culoare închisă cu pete neregulate.

Foca de Groenlanda (Pagophilus groenlandicus)

Foca de Groenlanda are blana alb-argintie, corpul lung de 1,7 m și greutatea de 130 kg. Trăiește în regiunile din Atlanticul de Nord și până în Oceanul Arctic. Denumirea sa științifică este Pagophilus groenlandicus.

Foca de Baikal (Phoca sibirica)

Foca de Baikal este o specie în pericol de dispariție care trăiește în estul Asiei (Lacul Baikal). Are lungimea corpului de până la 1,2-1,4 m și greutatea de 80-90 kg. Este o specie de apă dulce și considerată una din cele mai mici foci din lume. Are denumirea științifică de Phoca sibirica.

Foca lui Weddell (Leptonychotes weddelli)

Foca lui Weddell are denumirea științifică de Leptonychotes weddelli și poate avea lungimea corpului de 2,5-2,9 m, iar greutatea de 400-600 kg. Este o specie comună în Antarctica și apele subantarctice. Are capul mic, înotătoare scurte și corpul voluminos.

Foca mâncătoae de crabi, Lobodon carcinophagus

Foca mâncătoae de crabi trăiește în Antarctica și apele subantarctice. Are denumirea științifică de Lobodon carcinophagus și poate avea lungimea corpului de 2,2-2,6 m și greutatea de 220 kg. Această specie este foarte rapidă, înoată cu viteza de 25 km/h.

Foca comuna (Phoca vitulina)

Foca comună sau Phoca vitulina este o specie din Atlanticul de Nord și Pacificul de Nord. Are lungimea corpului de până la 1,4-1,9 m și greutatea de 55-170 kg. Este cunoscută și cu denumirea de foca porturilor.
Foca Ross populează apele Antarcticii și are denumirea științifică de Ommatophoca rosii. Are lungimea corpului de până la 1,7-3 m și greutatea de 130-215 kg. Este considerată foca ce are blana cea mai scurtă dintre toate speciile de acest gen.

Foto: cartinafinland.fiFoca cenusie (Halichoerus grypus), Foto: terrambiente.org

Foca cenușie trăiește în Atlanticul de Nord și Marea Baltică. Are lungimea corpului de până la 2-2,5 m și greutatea de 170-310 kg. Denumirea sa științifică este Halichoerus grypus.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.