Canidele sau animalele carnivore din familia Canidae sunt apreciate mai ales pentru rezistenta lor mare si adaptabilitatea la mediul salbatic in care traiesc, dar si pentru comportamentul oportunist in a-si cauta prada. Din categoria acestor animale fac parte: cainii, sacalii, lupii, vulpile si coiotii. Astfel de mamifere au corpul zvelt, ghearele neretractile, botul ascutit si coada stufoasa. Constructia corporala este specifica animalelor care nu au un stil de viata arboricol, insa au capacitatea de a alerga rapid si a rezista pe cele patru picioare puternice pe sol, timp indelungat. Un avantaj al acestor animale in lupta pentru supravietuire este faptul ca au simturile foarte bine dezvoltate – acuitatea vizuala este excelenta, mirosul foarte bine dezvoltat si auzul aproape la fel ascutit ca al felinelor.

Specii de mamifere carnivore din familia cainilor si specii inrudite:

Specia Canis lupus, Foto: picstopin.com

Cel mai mare mamifer din familia Canidae este lupul cenusiu (Canis lupus). Acest animal este considerat stramosul cainelui domestic si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Arealul sau este alcatuit din padurile dese din regiunile montane din America de Nord, Asia, Europa si Groenlanda. Lupul cenusiu are lungimea corpului de 1-1,5 m si greutatea de 16-60 kg. Traieste si vaneaza in haita, cand prada este prinsa, din ea se hraneste intai perechea dominanta si apoi restul grupului.

Vulpea cu urechi de liliac mananca termite, gandaci de balegar si alte insecte.

Vulpea cu urechi de liliac (Otocyon megalotis) traieste in sudul si estul Asiei si se remarca prin urechile uriase, fata mica si botul ascutit. Are lungimea corpului de 46-66 cm si greutatea de 2-4,5 kg.

Dingo - Astfel de caini se imperecheaza adesea cu cainii domestici.

O ruda a lupului cenusiu este cainele dingo (Canis dingo), considerat de asemenea si o subspecie a cainelui domestic. Traieste in Australia si are un comportament asemanator lupului cenusiu, in sensul ca astfel de animale se organizeaza in haite. Cainele dingo are lungimea corpului de 72-110 cm si greutatea de 9-21,5 cm.

Lupul cu coama are lungimea corpului de 1,2-1,3 m si greutatea de 20-23 kg.

Lupul cu coama (Chrysocyon brachyurus) se aseamana cu vulpea rosie insa are picioarele mai lungi. Traieste in zonele ierboase, deschise din centrul si estul Americii de Sud. Numele sau se refera la coama neagra de pe spate. Mananca iepuri, soareci, pasari, furnici, larve, fructe, bace si materii vegetale.

Vulpea rosie naparleste, iarna blana sa este mai lunga, mai deasa si astfel mai calduroasa.

Vulpea rosie (Vulpes vulpes) este cel mai cunoscut animal de acest gen. Cu siguranta fiecare din noi a auzit de siretenia vulpii si de falsitatea ei. Este raspandita in diverse habitate din Arctica, Europa, America de Nord, Australia, Asia si nordul Africii. Are lungimea corpului de 58-90 m si greutatea de 3-11 kg.

Cainele-hiena (Lycao pictus), Pui de hiene

Cainele-hiena (Lycao pictus) este cunoscut si cu numele de cainele salbatic-african. Astfel de hiene traiesc in grupuri mari de pana la 30 de exemplare, formeaza haite periculoase in Africa. Specia este in pericol de disparitie. Cainele-hiena are lungimea corpului de 76-110 cm si greutatea de 17-36 cm.

Vulpea polara (Alopex logopus)

Vulpea polara (Alopex logopus) este cea mai mare specie de vulpi care traieste in emisfera polara, are lungimea corpului de 53-55 m si greutatea de pana la 4 kg. Este raspandita in nordul Canadei, nordul Europei, nordul Asiei, in Alaska si Groenlanda. Coloritul ei variaza, iarna are blana alba, iar vara nuanta este cenusie sau maronie-cenusie. Este un animal vanat intens, pentru comertul cu blanuri.

Cainele de tufis vaneaza rozatoare dar si animale mai mari - capibara si nandu

Cainele de tufis (Speothus venaticus) traieste in grupuri familiare de 10 exemplare, arealul sau fiind alcatuit din regiunile din America de Centrala si pana in centrul si nordul Americii de Sud. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 57-75 m si greutatea de 5-7 kg. Vaneaza rozatoare dar si animale mai mari – capibara si nandu.

Feneculul se hraneste cu seminte, soparle, oua si termite

Feneculul (Vulpes zerda) este cea mai mica specie de vulpi din lume, are lungimea corpului de 24-41 m si greutatea de 1-1,5 kg. Arealul sau este alcatuit din regiunile nisipoase din nordul Africii si vestul Asiei.

Dolul (Cuon alpinus), Foto: 3.bp.blogspot.com

Dolul (Cuon alpinus) este numit si cainele rosu asiatic, care traieste intr-un areal format din sudul, estul si sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 90 cm si greutatea de 15-20 kg. Specia este vulnerabila, in pericol de disparitie.

Citește și:  Eosentomide, hexopode care trăiesc în sol
Cainele cu urechi mici, Foto: creesvolunteer.files.wordpress.com

Cainele cu urechi mici (Atelocynus microtis) este o specie din America de Nord care se aseamana cu un enot. Are lungimea corpului de 72-100 m si greutatea de 9-10 kg.

Specia Canis adustus, Foto. retrieverman.files.wordpress.com

Sacalul cu dungi laterale (Canis adustus) traieste in Africa Centrala, de Sud si de Est. Are lungimea corpului de 65-81 m si greutatea de 6,5-14 kg. Pe partile laterale are dungi negre si albe, iar varful cozii este alb.

Vulpea-pisica are corpul solid, urechile mari, capul triunghiular si botul ascutit.

Vulpea-pisica (Vulpes macrotis) se aseamana cu specia Vulpes velox si traieste in vestul SUA. Are lungimea corpului de 38-52 m si greutatea de 1,5-3 kg.

Lupul rosu (Canis rufus)

Lupul rosu (Canis rufus) este o specie din Carolina de Nord, estul SUA, considerata in pericol grav de disparitie. Are lungimea corpului de 1-1,2 m si greutatea de 18-41 kg. Acest mamifer carnivor vaneaza in special nutrii, ratoni si iepuri.

Enotul (Nycterutes procyonoides)

Enotul (Nycterutes procyonoides) traieste in Europa si Asia Centrala, de Nord si de Est. Are lungimea corpului de 50-60 m si greutatea de 7,5 kg. Ca aspect exterior se aseamana cu un mamifer care este o combinatie intre un caine si un raton.

Vulpea cupeo (Pseudalopex culpaeus)

Vulpea cupeo (Pseudalopex culpaeus) traieste in regiunile deschise de pampas din vestul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 60-120 m si greutatea de 5-13,5 kg. Are coada stufoasa, cenusie-roscata, cu varful negru.

Lupul etiopian (Canis simensis)

Lupul etiopian (Canis simensis) traieste in estul Africii si este cunoscut si cu numele de sacalul de Simien. Aceasta specie este in pericol grav de disparitie. Are lungimea corpului de 1 m si greutatea de 15-18 kg. Lupul etiopian isi apara si hraneste puii cu pretul vietii lor, ii hraneste cu hrana regurgitata atunci cand sunt foarte mici.

Vulpea rapida

Vulpea rapida (Vulpes velox) traieste in vestul SUA, are lungimea corpului de 38-53 m si greutatea de 1,5-3 kg. Are coloritul corpului cenusiu si traieste ascunsa in vizuini sapate in sol la adancimi de 1 m si lungimea tunelurilor de pana la 4 m.

Se hraneste in special cu crabi, dar si cu pesti, mamifere, larve, pasari, larve si reptile.Vulpea mancatoare de crabi

Vulpea mancatoare de crabi (Cerdocyon thous) este un mamifer care prefera regiunile din apropierea apelor curgatoare din nordul si estul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 64 m si greutatea de 5-8 kg.

Vulpea lui Blanford, Foto. zooinstitutes.com

Vulpea lui Blanford (Vulpes cana) este o specie mica dar care impresioneaza prin coada si urechile mari. Are lungimea corpului de 42 m si greutatea de 0,9-1,5 kg. Traieste pe dealurile si pajistile montane din vestul si sudul Asiei.

Sacalul cu spatele negru (Canis mesomelas)

Sacalul cu spatele negru (Canis mesomelas) este un ,,locuitor” al deserturilor din estul si sudul Africii. Are lungimea corpului de 45-90 m si greutatea de 6-12 kg. Sacalul cu spatele negru vaneaza si animale domestice, vitei si oi.

Vulpea cenusie

Vulpea cenusie (Urocyon cinereoargenteus) sau vulpea de copac traieste in regiunile cu paduri din sudul Canadei si pana in nordul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 53-81 m si greutatea de 3-7 kg. Isi face culcusul in scorburi de copaci sau in bustenii culcati la pamant.

Sacalul auriu are nasul si urechile roscate.

Sacalul auriu (Canis aureus) traieste in sud-estul Europei, vestul si sud-estul Asiei, dar si nordul si estul Africii. Are lungimea corpului de 60-110 m si greutatea de 7-15 kg.

Vulpea lui Rueppell in desert , Foto: panoramio.com

Vulpea lui Rueppell (Vulpes rueppelli) este cunoscuta si cu numele de vulpea nisipurilor. Este raspandita in nordul Africii si vestul Asiei. Are lungimea corpului de 40-52 m si greutatea de 1-3,5 kg. Mananca insecte, mamifere mici, reptile si iarba.

Alerga mai repede chiar decat iepurii.

Coiotul sau lupul preriilor (Canis latrans) traieste in regiunile din America de Nord pana in nordul Americii Centrale. Are lungimea corpului de 70-97 m si greutatea de 9-16 kg. Acest mamifer carnivor obisnuieste sa urle tare, vaneaza caprioare, oi, pronghorni si chiar peste.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.