Pasarile rapitoare sunt specii carnivore care se remarca prin zborul excelent, vazul foarte dezvoltat, picioarele puternice si ghearele ascutite. Din categoria acestor desavarsiti pradatori fac parte: acvilele, vulturii, soimii, sorecarii, ulii, eretii si altele. Astfel de pasari de prada vaneaza prin intermediul vazului, ucid mai ales cu ajutorul ghearelor si nu a ciocului ascutit.

Specii de pasari de prada:

Gyps africanus
Gyps africanus

In Africa, la sud de Sahara, traieste vulturul african cu spinarea alba care este o specie nemigratoare ce face parte din categoria vulturilor plesuvi. Are aripile mari si late, spinarea alba, lungimea corpului de 94 cm si greutatea de 4-7 kg. Aceasta pasare de prada are vazul foarte ascutit iar simtul mirosului slab. Are o mare abilitate de a-si gasi hrana, cand vede prada din zbor face o coborare brusca si o prinde cu ghearele ascutite de la picioare. Specia are denumirea stiintifica de Gyps africanus.

Cathartes aura
Cathartes aura

Vulturul-curcan este o specie partial-migratoare raspandita in regiunile din sudul Canadei si pana in sudul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Cathartes aura si este numit si vulturul sorecar. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 64-81 cm si greutatea de 0,85-2 kg.

Rostrhamus sociabilis

Uliul molustelor traieste in Cuba, sud-estul SUA, Florida, America Centrala si de Sud. Are lungimea corpului de 40-45 cm si greutatea de 350-400 g. Este o specie partial migratoare cunoscuta cu numele de gaia de noapte si denumirea stiintifica de Rostrhamus sociabilis.

Vultur gryphus
Vultur gryphus

Condorul Anzilor traieste in vestul Americii de Sud si are cea mai mare anvergura a aripilor dintre toate pasarile de prada din lume. Este o specie nemigratoare cunoscuta cu denumirea stiintifica de Vultur gryphus. Are lungimea corpului de 1-1,3 m si greutatea de 11-15 kg.

Pandion Haliaetus
Pandion Haliaetus

Vulturul-pescar zboara in intreaga lume, doar in Antarctica nu apare deloc. Are denumirea stiintifica de Pandion Haliaetus si este considerat cea mai raspandita pasare de prada din lume. Are lungimea corpului de 1,5-1,7 m si greutatea de 1,5-2 kg.

Neophron percnopterus
Neophron percnopterus

Vulturul alb este o pasare partial migratoare raspandita in Europa, Asia si Africa. Are lungimea corpului de 58-70 cm si greutatea de 1,5-2 kg. Vulturul alb are denumirea stiintifica de Neophron percnopterus si este considerat cel mic vultur din Lumea Veche.

Gymnogyps californianus
Gymnogyps californianus

Condorul californian este o specie in pericol grav de disparitie, cunoscuta cu denumirea stiintifica de Gymnogyps californianus. Este o pasare nemigratoare raspandita doar in California, Arizona, in vestul SUA. Aceasta specie este considerata cea mai mare pasare zburatoare din America de Nord. Are lungimea corpului de 1,2-1,3 m si greutatea de 8-14 kg.

Pernis apivorus

Viesparul sau Pernis apivorus este o pasare migratoare care se hraneste in special cu larve de insecte. Este raspandit in Europa, Africa, vestul si centrul Asiei. Are lungimea corpului de 52-60 cm si greutatea de 0,400-1 kg.

Haliaeetus vocifer
Haliaeetus vocifer

Acvila-pescar africana este o pasare de prada din Africa cunoscuta si cu numele de ,,cantaretul Africii”. Numele sau se refera la strigatele puternice si ascutite pe care le scoate tinand usor capul pe spate si ciocul spre cer. Are lungimea corpului de 63-73 cm si greutatea de 2-3,5 kg. Denumirea sa stiintifica este Haliaeetus vocifer.

Gypaetus barbatus
Gypaetus barbatus

Zaganul este o specie nemigratoare din Europa, Asia si Africa de Nord, Sud si Est. Este numit si vulturul-barbatos si are denumirea stiintifica de Gypaetus barbatus. Are lungimea corpului de 1-1,2 m si greutatea de 4,5-7 kg. Zaganul este considerat cel mai mare vultur din Lumea Veche.

Haliacetus leucocephalus
Haliacetus leucocephalus

Vulturul cu capul alb are denumirea stiintifica de Haliacetus leucocephalus si este o pasare partial migratoare. Are lungimea corpului de 71-96 cm, anvergura aripilor de pana la 2,5 m si greutatea de 3-6,5 kg. Traieste in America de Nord, iar numele sau se refera la penajul alb de pe cap.

Accipiter gentilis

Uliul porumbar este o specie partial migratoare care are denumirea stiintifica de Accipiter gentilis. Are lungimea corpului de 48-70 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Traieste in regiunile impadurite din Canada si pana in Mexic, din Asia si Europa.

Aquila chrysaetos
Aquila chrysaetos

Acvila aurie este o pasare de prada din America de Nord, Africa de Nord si Asia. Are denumirea stiintifica de Aquila chrysaetos si se remarca prin penajul maro-inchis cu marcaje rosii-maronii. Are lungimea corpului de 75-90 cm, anvergura aripilor de pana la 2,3 m si greutatea de 3-6,5 kg.

Falco punctatus
Falco punctatus

Vanturelul de Mauritius sau Falco punctatus traieste doar in Insula Mauritius. Are lungimea corpului de 20-26 cm si greutatea de 175-225 g. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Citește și:  Șarpele zburător - Șarpele auriu de copac (Chrysopelea ornata)
Terathopius ecaudatus
Terathopius ecaudatus

In Africa zboara uliul Gaukler care este o specie nemigratoare. Are denumirea stiintifica de Terathopius ecaudatus si poate ajunge la lungimea corpului de 60 cm si greutatea de 2-3 kg. Aceasta pasare rapitoare are penajul frumos colorat, se remarca prin spatele castaniu si fata golasa rosie-portocalie.

Circus cyaneus
Circus cyaneus

Eretele de camp sau Circus cyaneus este o pasare migratoare raspandita din America de Nord pana in nordul Americii Centrale, dar si in Asia si Europa. Are lungimea corpului de 43-52 cm si greutatea de 350-525 g.

Caracara plancus.
Caracara plancus.

Caracara cu creasta este o pasare de prada nemigratoare, al carui areal este alcatuit din sudul SUA, America de Sud si Caraibe. Are lungimea corpului de 49-59 cm si greutatea de 0,85-1,5 kg. Aceasta pasare rapitoare poate fi recunoscuta dupa penajul maro-inchis cu pieptul, gatul si ceafa de culoare bej. Are denumirea stiintifica de Caracara plancus.

Circaetus pectoralis
Circaetus pectoralis

Vulturul serpar cu pieptul negru este o specie de pasare de prada comuna in estul si sudul Africii. Are denumirea stiintifica de Circaetus pectoralis si este partial migratoare. Are lungimea corpului de 65 cm si greutatea de 1-2,5 kg. Numele sau se refera la faptul ca prefera sa vaneze reptile si mai ales serpi.

Buteo galapagoensis
Buteo galapagoensis

Soimul de Galapagos este o specie nemigratoare care dupa cum ii spune si numele traieste in Insulele Galapagos. Are lungimea corpului de 55 cm si greutatea de 650-850 g. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie, cunoscuta cu denumirea stiintifica de Buteo galapagoensis.

Micrastur ruficollis
Micrastur ruficollis

Soimul dungat de padure are aripile scurte in comparatie cu alte specii de soimi. Traieste in sudul Mexicului si nordul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Micrastur ruficollis si poate avea lungimea corpului de 33-38 cm si greutatea de 150-225 g.

Buteo buteo
Buteo buteo

Sorecarul comun sau Buteo buteo este o pasare de prada partial migratoare raspandita in Europa, Asia si Africa de Nord, Est si Sud. Are lungimea corpului de 50-57 cm si greutatea de 0,525-1 kg. Cand e cald vaneaza soareci de camp, in schimb iarna se hraneste cu rame si insecte.

Falco eleonorae
Falco eleonorae

Soimul Eleonorei sau Falco eleonorae este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 36-42 cm si greutatea de 350-400 g. Este o pasare de prada migratoare raspandita in sudul Europei, Madagascar si in Africa de Nord si Est.

Pithecophaga jefferyi
Pithecophaga jefferyi

Acvila maimutelor este o specie din Filipine care are denumirea stiintifica de Pithecophaga jefferyi. Are lungimea corpului de 86-100 cm si greutatea de 4,5-8 kg. Aceasta specie este in pericol de disparitie din cauza vanatului excesiv si a despaduririlor.

Falco tinnunculus
Falco tinnunculus

Vanturelul rosu traieste in Africa, Asia si Europa si este o specie partial migratoare. Este un soim mic care are denumirea stiintifica de Falco tinnunculus. Are lungimea corpului de 32-39 cm si greutatea de 125-325 g.

Harpia harpya
Harpia harpya

Harpia este o pasare nemigratoare din sudul Mexicului, America Centrala si de Sud. Are denumirea stiintifica de Harpia harpya si se aseamana foarte bine cu acvila maimutelor. Are lungimea corpului de 89-100 cm si greutatea de 4-9 kg.

Sagittarius serpentarius
Sagittarius serpentarius

Pasarea-secretar este nemigratoare si se remarca prin picioarele lungi si puternice ca ale cocostarcului. Are lungimea corpului de 1,3-1,5 m si greutatea de 2,5-4,5 kg. Are denumirea stiintifica de Sagittarius serpentarius. Are fata portocalie, coada lunga si o creasta din pene pe cap.

Polemaetus bellicosus
Polemaetus bellicosus

Vulturul martial populeaza regiunile din Africa, la sud de Sahara. Are lungimea corpului de 78-86 cm si greutatea de 3-6 kg. Este o specie vulnerabila in pericol de disparitie care are denumirea stiintifica de Polemaetus bellicosus. Este considerat cel mai mare vultur african.

Falco peregrinus
Falco peregrinus

Soimul calator este o pasare de prada care traieste in toata lumea, doar in Antractica nu apare deloc. Are denumirea stiintifica de Falco peregrinus si este o specie partial migratoare. Are lungimea corpului de 34-50 cm si greutatea de 0,550-1,5 kg.

Aquila audax

Vulturul cu coada-pana sau Aquila audax traieste in sudul Noii Guinee si in Australia. Are lungimea corpului de 81-100 cm si greutatea de 2-5,5 kg. Este cea mai mare pasare de prada din Australia. Se hraneste cu mici animale, pasari, rozatoare, iepuri si hoituri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.