Toate felinele sunt carnivore, au corpul musculos, pasesc prudent si fara zgomot, alearga repede, fac salturi ample, au gheare ascutite, retractate si dinti bine dezvoltati, sunt animale de prada excelente. Majoritatea speciilor se catara in arbori, doar cateva specii mai mari nu pot sa faca acest lucru. Multe specii stiu sa inoate, iar unele sunt atat de fioroase incat pot dobora si animale mai mari decat ele. Felinele au simturile foarte bine dezvoltate, isi cauta in mod activ prada sau se ascund si o ataca prin surprindere.

Animale salbatice din categoria felinelor:

Panthera tigris, Foto: motaen.com

Tigrul este cea mai mare specie din categoria felinelor. Traieste in sudul si estul Asiei si are denumirea stiintifica de Panthera tigris. Are lungimea corpului de 1,4-2,8 m si greutatea de 100-300 kg. Tigrul are obiceiul sa isi pandeasca prada inainte de apusul soarelui deci nu s-ar putea spune ca este chiar un animal propriu-zis nocturn.

Una din cele mai mici subspecii de tigri este Panthera tigris sumatrae sau tigrul de Sumatra, iar una din speciile de tigri cu blana cea mai lunga este tigrul siberian sau Panthera tigris altaica.

Leopardul, Foto: en.picsfab.comLeopard, un catarator abil, feroce si puternic

Leopardul este o felina din Africa si Asia care impresioneaza prin abilitatea de a se catara in arbori si de a-si cara prada dupa el pentru a o devora pre crengile copacilor. Are denumirea stiintifica de Panthera pardus si poate avea lungimea corpului de 0,9-1,9 m si greutatea de 37-90 kg. Acest mamifer pradator este foarte siret si setos de sange, uneori omoara mai multe animale salbatice decat are nevoie pentru a se hrani.

Ghepardul, Femela cu puiul, Foto: natgeotv.com

Cea mai rapida felina din lume este ghepardul sau Acinonyx jubutus. Poate alerga cu viteza de peste 100 km/ h pana in momentul in care incepe sa se supraincalzeasca. Are lungimea de 1,1-1,5 m si greutatea de 21-72 kg. Ghepardul este un ,,locuitor” al Africii si Asiei de Vest. Este foarte siret si rapid in prinderea prazii, prefera mai ales gazelele si antilopele de marime medie.

Leu si leoaica, de Emmanuel Panagiotakis

Leul sau Panthera leo este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Are lungimea corpului de 1,7-2,5 m si greutatea de 150-250 kg. Aceste animale traiesc in grupuri sociale stranse formate din 4-6 adulti si puii lor. Leul este un rege al pustiului din Africa dar si sudul Asiei.

Pisica salbatica isi cara prada intr-un loc linistit

Pisica salbatica traieste in Europa, Africa si Asia Centrala si de Vest. Are denumirea stiintifica de Felis sylvestris si se remarca prin blana cenusie-maronie si coada stufoasa. Are lungimea corpului de 50-75 cm si greutatea de 3-8 kg. Se aseamana cu pisica domestica tigrata, dar are blana mai lunga si corpul mai puternic.

Pisica Margay (Leopardus wiedii), Foto: northrup.org

Margay sau Felis wiedi este o felina care are abilitati extraordinare de catarare in copaci. Are lungimea corpului de 46-79 cm si greutatea de 2,5-4 kg. Maray este considerata o specie vulnerabila, in pericol de disparitie. Traieste in regiunile din sudul Americii de Nord si pana in America Centrala si de Sud.

Rasul iberic, Foto: patrypolos.blogspot.ro

Rasul iberic din sud-vestul Europei este o specie in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Felis pardina si poate ajunge la lungimea corpului de 85-110 cm si greutatea de 10-13 kg. Are blana cenusie cu pete negre si se hraneste in special cu rate si iepuri de vizuina, iar uneori si pui de cerbi.

Felis pardalis

Ocelotul este felina nocturna care este vanata pe scara larga pentru blana. Are denumirea stiintifica de Felis pardalis. Traieste in regiunile din sudul SUA si pana in America Centrala si de Sud. Are lungimea corpului de 50-100 cm si greutatea de 11,5-16 kg.

Pisica de nisip

Pisica de nisip traieste in Africa de Nord si Asia Centrala, de Sud si de Vest. Aceasta specie are denumirea stiintifica de Felis margarita si este in pericol grav de disparitie. Este o felina mica, are lungimea corpului de 45-57 cm si greutatea corpului de 1,5-3,5 kg.

Sevalul

Servalul traieste in Africa si are denumirea stiintifica de Felis serval. Se aseamana cu ghepardul mic, are lungimea corpului de 60-100 cm si greutatea de 9-18 kg. Este raspandit in tinuturile mlastinoase cu trestie si stuf din Africa.

Mamifere carnivore – Pisica de stuf (Felis chaus)

Pisica de stuf este cunoscuta si cu numele de pisica de stuf sau pisica de mlastina. Are denumirea stiintifica de Felis chaus si poate ajunge la lungimea corpului de 50-94 cm si greutatea de 4-16 kg. Este raspandita in Africa de nord-est si in Asia Centrala, de Vest, de Est si Sud-Est.

Citește și:  Și animalele se răcoresc în pisicine, vezi poze
Pisica andina (Felis jacobita), Foto: digitaljournal.com

Pisica andina are denumirea stiintifica de Felis jacobita si este o specie in pericol de disparitie din vestul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 58-64 cm si greutatea de 4 kg. Are blana groasa de culoare gri-maronie.

Rasul, Foto: kiruaorigami.blogspot.ro

Rasul rosu traieste in Mexic, SUA si Canada de Sud. Are denumirea stiintifica de Felis rufus si este o feina de talie medie. Are lungimea corpului de 65-110 cm si greutatea de 4-15,5 kg. Se hraneste cu iepuri de vizuina, pui de cerbi, rozatoare si lesuri de animale.

Pisica marmorata (Felis marmorata), Foto: xamobox.blogspot.ro

Pisica marmorata este o specie vulnerabila in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Felis marmorata si este raspandita din sudul si pana in sud-estul Asiei. Are lungimea corpului de 45-53 cm si greutatea de 2-5 kg.

Rasul euroasiatic

Rasul euroasiatic este de doua ori mai mare decat rasul iberic si traieste in regiunile din nordul Europei si pana in Asia de Est. Are lungimea corpului de 0,8-1,3 m si greutatea de 8-38 kg. Blana sa are nuante de fond ruginii, gri sau galbui si prezinta marcaje negre sub forma de mici pete si dungi. Are denumirea stiintifica de Felis lynx.

Pisica-pescar (Felis viverrinus) din Asia

Pisica-pescar traieste in sudul si sud-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Felis viverrinus si poate avea lungimea corpului de 75-86 cm si greutatea de 8-14 kg. Hrana sa consta din pesti, serpi, broaste, crustacee, crabi, raci si insecte de apa.

Femele cu pui, Foto: fineartamerica.com

Puma este numita pantera sau cuguar si are denumirea stiintifica de Felis concolor. Are lungimea corpului de 1,1-2 m si greutatea de 67-105 kg. Puma are corpul musculos cu blana uniform colorata in galben-inchis si labele foarte mari comparativ cu marimea trunchiului. Arealul sau este alcatuit din sudul si vestul Americii de Nord, din America Centrala si de Sud.

Pisica cu capul plat, Felis planiceps, Foto: felinest.com

Pisica cu capul plat sau Felis planiceps traieste in Asia de Sud-Est. Este mai mica decat o pisica domestica, are lungimea corpului de 41-50 cm si greutatea de 1,5-2 kg. Coada sa are lungimea de 13-15 cm iar urechile sunt mici.

Jaguarul, Foto: jackpendarvis.blogspot.roJaguar la gradina zoologica

Jaguarul sau Panthera onca este o felina mare care se aseamana cu leopardul prin aspectul exterior si coloritul blanii. Are lungimea corpului de 1,1-1,9 m si greutatea de 36-160 kg. Traieste in padurile inundate sau zonele din apropierea apelor din America Centrala si pana in nordul Americii de Sud.

Caracalul (Felis caracal) – Rasul african

Caracalul traieste in Africa si Asia Centrala, de Sud si de Vest. Are lungimea corpului de 60-91 cm si greutatea de 6-19 kg. Are capacitatea de a face salturi ample, de 3 m pe verticala. Are denumirea stiintifica de Felis caracal.

Leopardul cu nori

Leopardul cu nori isi are numele de la desenul de culoare al blanii sale. Are denumirea stiintifica de Neofelis nebulosa si traieste in Asia de Sud si Est. Are lungimea corpului de 0,6-1,1 m si greutatea de 16-23 kg.

Pisica cu picioare negre in mediul ei natural, Foto: 4.bp.blogspot.com

Pisica cu picioare negre are denumirea stiintica de Felis nigripes si traieste in Africa de Sud. Are lungimea corpului de 34-50 cm si greutatea de 1,5-3 kg. Se hraneste cu soareci, insecte, termite, pasari, soparle, insecte si lacuste.

Jaguarundi (Felis yagouaroundi)

Jaguarundi traieste in padurile tropicale cu mlastini din sudul SUA si pana in America de Sud. Are denumirea stiintifica de Felis yagouaroundi si poate avea lungimea corpului de 55-77 cm si greutatea de 4,5-9 kg.

Pisica lui Geoffroy (Felis geoffroyi), Foto: cathouse-fcc.org

Pisica lui Geoffroy (Felis geoffroyi) este raspandita in regiunile deschise cu tufisuri si arbusti din centrul si pana in sudul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 42-66 cm si greutatea de 2-6 kg. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Leopardul zapezilor

Leopardul zapezilor are denumirea stiintifica de Panthera uncia si este raspandit in regiunile stancoase din Asia Centrala, de Sud si de Est. Are lungimea corpului de 1-1,3 m si greutatea de 25-75 kg. Obisnuieste sa vaneze animale mici, iepuri, capre, marmote, oi salbatice si pasari.

Cea mai mica felina din America – Kodkod (Felis guigna)

Kodkod sau guina este o felina mica din vestul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 42-51 cm si greutatea de 2-2,5 kg. Este un mare pradator de rozatoare, de soareci si sobolani, dar si de soparle pe care le poate vana atat ziua cat si noaptea. Are denumirea stiintifica de Felis guigna.

Pisica asiatica aurie, Capul, Foto: guancha.cn

Pisica aurie africana sau Felis aurata este un locuitor al padurilor tropicale umede din vestul si centrul Africii. Are lungimea corpului de 61-100 cm si greutatea de 5,5-16 kg.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.