Pentru numeroase roluri atat de film, cat si de teatru, pe care actrita Cristina Deleanu le-a interpretat, s-a evidentiat drept o actrita extrem de talentata, pe care publicul roman o indrageste foarte mult. Cunoscuta atat pentru rolul sau din “Liceenii”, sau din “Declaratie de dragoste” si “Moartea unui artist”, este una dintre acele actrite care nu s-a remarcat doar in teatru, sau in teatru de televiziune si in film, ci si in teatrul radiofonic, dand viata, cu vocea sa, unor personaje ascultate cu inima la gura de romani. De asemenea, este cunoscuta si ca o foarte buna profesoara de actorie, in perioada curpinsa intre anii 1992- 2000 facand parte din categoria modelatorilor de actori, lucrand la Academia de Arta Luceafarul, unde a instruit doua serii de studenti.
Cristina Deleanu s-a nascut in Ploiesti, la 22 decembrie 1940, la foarte scrut timp dupa cutremurul care a avut loc in acest an. In anul 1944 isi pierde tatal, care este ucis in borbardamentul de la 4 aprilie 1944, ceea ce o determina pe mama sa se mute, impreuna cu ea, in capitala, unde va copilari. Clasele primare le urmeaza la Scoala numarul 33 din Bucuresti, iar liceul la Liceul Gheorghe Lazar, care era pe atunci liceu de fete, aflat in apropierea Teatrului Municipal de atunci, care astazi poarta numele de Teatrul Bulandra.
Cand era mica, Cristina Deleanu este pasionata de desen si de pictura, insa pasiunea pentru actorie si dorinta de a deveni actrita si-a facut aparitia in liceu. Dupa ce isi finalizeaza studiile liceale, urmeaza cursurile Institului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, la clasa actorului George Carabin, iar in anul 1962 devine absolventa a acestui institut. Dupa absolvire, este repartizata la Teatrul National “Vasile Alecsandri” din Iasi, unde va interpreta roluri de exceptie pentru o perioada de 5 ani. Incepand cu anul 1967 este transferata la Teatrul National Regional Barbu Delavrancea, pe scena caruia va oferi spectacole pana in anul 1981.
Incepand cu anul 1981, Cristina Deleanu va lucra la Teatrul National Ion Luca Caragiale din capitala, unde va ramane pana in anul 2001, cand se va pensiona. Aceasta nu este ultima scena de teatru pe care va juca, astfel, ea mai joaca pe scena Teatrului National din Bucuresti, in ”Revelion la Terzo Mondo”, de Ovidiu Moldovan, in regia lui Mihai Manolescu, a carei premiera a avut loc in anul 2003. Printre rolurile pe care actrita le-a interpretat si de care s-a indragostit se numara personajul feminin Ea din piesa “La musica”, de Margherite Duras, in care a jucat alaturi de Ion Caramitru si prin care s-a bucurat de o mai mare popularitate. De asemenea, doua roluri care i-au placut foarte mult actritei, din numeroasele roluri pe care le-a interpretat in longeviva cariera, sunt cel al personajului Muky, din “Siciliana”, de Aurel Baranga si Gena din “Titanic Vals”, de Tudor Musatescu.
Totodata, piesele in care actrita Cristina Deleanu a interpretat roluri in teatrul radiofonic sunt multe la numar, printre acestea aflandu-se “Drumul lui Orfeu”, “Orfeu in Infern’, “Ceaiul noastru cel de toate zilele” sau “Zadarnicele necazuri de iubire”, cucerind acultatorii cu vocea sa deosebit de expresiva. In anul 1981 isi face debutul in cinematografie, in filmele “Destine romantice” si “Orgolii”, acestea reprezentand inceputul unei cariere pormitatoare in cinematografie. In anul 1983 joaca in urmatoarele 4 filme: “Actiunea Zuzuc”, “Un petic de cer”, “Ca-n filme” si “Scopul scuza mijloacele”. Anul urmator poate fi vazuta in inca trei filme, si anume “Fata din Strada Florilor”, “Eroii nu au varsta” si “Zbor periculos”.
In anul 1985, Cristina Deleau interpreteaza un rol in filmul “Anotimpul iubirii”, iar in anul urmator isi face aparitia in “Liceenii”, film ce ii va aduce un mare succes. In anul 1987 primeste un rol in “Extemporal la dirigentie”, iar in 1989 joaca in doua filme, “Taina jocului de cuburi” si “Moartea unui artist”. Dupa o pauza de un deceniu, in 1999 poate fi urmarita in “Besat”, in care interpreteaza rolul unui doctor roman. In 2001 primeste rolul Madame Holban, din filmul “Tu ne marcheras jamais seul”, iar in anul 2004 este vocea pentru trei desene animate, acestea fiind “Harap Alb” “Praslea cel Voinic si merele de aur” si “Fata babei si fata mosului”.
Un alt film in care actrita Cristina Deleanu poate fi urmarita este “Vrei sa fii mama mea” din anul 2006. De asemenea, cariera sa cinematografica cuprinde si doua roluri din doua seriale de televiziune pe care le-a interpretat, acestea fiind “Om bogat om sarac”tot din 2006 si “Aniela”, unul din seriale de succes romanesti. In cei peste 40 de ani de cariera, interpreteaza foarte multe roluri si foarte variate, jucand atat in piese de comedie, cat si in cele apartinand teatrului clasic. De asemenea, este recunoscuta si pentru teatru de televiziune, incepand cu anii 1980 fiind distruibta intr-un numar mare de piese de teatru de televiziune.
Atunci cand nu face teatru, actritei Cristina Deleanu ii place sa calatoreasca, impreuna cu sotul sau, actorul Eugen Cristea, alaturi de care adora sa descopere locuri noi, insa este, de asemenea, pasionata de fotografie si mare iubitoare de arta. In anul 2006 si-a incantat fanii cu o carte intitulata “Despre maestri si extraordinarele lor vieti”, ea fiind, cu siguranta, o “maestra” a teatrului si filmului romanesc.