Este capitala insulei cu același nume din Marea Egee, aparținând Greciei. Întemeierea orașului Kos a avut loc cu peste 2400 de ani în urmă, ceea ce contribuie la numărul de obiective și de atracții turistice ale zonei.

Kos1

Orașul Kos s-a aflat la granița dintre Orient și Occident, primind influența culturală a ambelor lumi și bucurându-se de perioade lungi de înflorire comercială. Deși a atins apogeul în timpul romanilor, orașul Kos a rămas până astăzi un loc extrem de căutat de către turiști, datorită climei, peisajelor și monumentelor istorice.

Dispune de portul Kos, iar clădirile care întâmpină vizitatorii încă de la intrare sunt pe cât de numeroase și diferite, pe atât de spectaculoase. Arhitectura lor a fost influențată în mare măsură de italieni, dar există și foarte multe construcții antice, inspirate de arta elenistică.

Primul monument de care se lovește privirea turiștilor este castelul Neratzia, construit de cavalerii Ioaniți în secolul al XIV-lea drept cetate de apărare împotriva otomanilor. Castelul era prevăzut cu ziduri de protecție și era separat de uscat printr-un șanț foarte adânc săpat în jur. Legătura cu țărmul se realiza prin intermediul unui pod care trece astăzi peste unul dintre bulevardele cele mai faimoase ale orașului Kos, Piața Platanilor. Castelul a fost avariat în urma unui cutremur foarte puternic, iar lucrările de restaurare au avut loc în secolul al XVI-lea.

Kos11

Istoria antică locală se regăsește astăzi în orașul Kos sub forma unor temple și monumente dedicate memoriei lui Hipocrate, născut în acest oraș. Piața Platanilor este locul în care părintele medicinei și-ar fi introdus ucenicii în tainele tămăduirii. Aici se află o statuie reprezentându-l pe Hipocrate în mijlocul studenților, cel mai bătrân platan din lume (500 de ani), ale cărui crengi încărcate de istorie sunt susținute cu ajutorul unor schele, muzeul dedicat memoriei lui Hipocrate și un institut internațional de cercetare medicală.

Sub coroana platanului se află un monument funerar din piatră pe care otomanii l-au transformat în secolul al XVI-lea într-o fântână publică ale cărei coloane ar fi provenit de la vechile temple antice din regiune. Fântâna are o mare însemnătate istorică, atât din cauza localizării, cât și a materialelor folosite.

Chiar vizavi de fântână se află o moschee de secol XVIII, moscheea lui Gazi Hassan Pasha, a cărei terasă a fost transformată în magazin de suvenire religioase.

În vecinătatea Pieței Platanilor se găsește un alt obiectiv turistic major: ruinele Asklepieion din Kos, un templu antic, în interiorul căruia Hipocrate ar fi învățat principiile medicinei de la Herodicus.

Citește și:  Palatul lui Hisham: Obiective turistice Israel - Cisiordania

Kos111

Un sit arheologic faimos al orașului Kos este situat la sud de castelul Neratzia și aparține Antichității. Datează de 2300 de ani și se compune din ruine ale unor temple înălțate spre slava unor zeități ale grecilor precum Afrodita și Hercule și din urmele unei colonade masive. Tot aici se află și o bazilică de secol V, lăsată în stare de degradare.

În partea sudică a centrului vechi al orașului Kos există două alte situri arheologice prețioase. Primul constă în ruinele unei case restaurate, denumite Casa Europei, din pricina mozaicului pe suprafața căruia este redată scena răpirii Europei de către Zeus, înfățișat sub forma unui taur. Ruinele datează din secolul al II-lea înainte de Hristos. Al doilea sit arheologic aparține epocii romane și constă în ruinele unui vechi oraș din care s-au păstrat băile publice, o școală și un templu închinat lui Dionysos – Odeonul antic.

Pentru a înțelege cât mai bine importanța descoperirilor arheologice din orașul Kos, turiștii trebuie să viziteze Muzeul Arheologic.

Se află situat în Piața Elefteria, într-o clădire cu arhitectură italienească elegantă. Principalele colecții reflectă însă epoca antică, cea elenistică și cea romană a orașului Kos, prin prisma sculpturilor, a pieselor de ceramică și a statuilor din cupru datând din urmă cu 2400 de ani. Cea mai renumită este statuia lui Hipocrate, dar de mare succes se bucură și colecțiile de bani descoperite în siturile arheologice ale vechiului centru. Tot în acest muzeu pot fi admirate o serie de mozaicuri antice reprezentând cel mai adesea secvențe de lupte între animale fioroase, o temă destul de populară pentru acele timpuri.

Kos1111

Primăria orașului Kos nu se poate vizita la interior, dar atrage atenția turiștilor datorită clădirii spectaculoase care o găzduiește. Este vorba despre o construcție de secol XX, realizată în stil venețian, sub forma unui castel alb pe două etaje.

În inima orașului Kos se află una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe ale insulei, Biserica Agia Paraskevi. Exteriorul este realizat în combinații pastelate de bej și albastru, iar interiorul se aseamănă unei comori, din pricina ornamentelor religioase. Se numără printre cele mai mari edificii religioase ortodoxe de pe insulă.

Bucătăria locală se învârte în jurul faimoasei „pita gyros” ce poate fi consumată cu diverse variante de umpluturi, în funcție de tavernele și restaurantele care o vând. Este și cel mai ieftin fel de mâncare din orașul Kos. Băutura tradițională este berea locală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.