Centrul oraşului York este înconjurat de ziduri medievale ce formează cel mai complet sistem de acest fel din Anglia, având o lungime de 5 kilometri.

Catedrala York
Catedrala York

Situată în inima oraşului, Catedrala York este o construcţie reprezentativă pentru stilul gotic şi ilustrează evoluţia arhitecturii gotice engleze, incluzând toate perioadele acesteia. Edificiul a fost ridicat între anii 1230 – 1472 şi deţine un număr impresionant de vitralii, datând încă din Evul Mediu. Cele 126 de ferestre reprezintă aproape jumătate din toate vitraliile medievale existente în Marea Britanie.

Catedrala este reşedinţă a arhiepiscopului de York, al doilea cel mai important din Biserica Angliei după cel de Canterbury. În anul 1955, în transeptul de nord al catedralei a fost instalat un ceas astronomic, proiectat de Robert d’Escourt Atkinson de la Royal Greenwich Observatory. Orologiul aduce un omagiu aviatorilor de la bazele din Yorkshire, Durham şi Northumberland ucişi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

York Castle Museum
York Castle Museum

Un alt punct de atracţie turistică al oraşului este York Castle Museum, fondat de Dr. John L. Kirk în 1938. Muzeul este găzduit de clădirile închisorii construite în secolul al XVIII-lea pe locul unde anterior se afla castelul ridicat în 1068 de către William Cuceritorul. Turnul Clifford reprezintă cea mai importantă componentă a fortificaţiei medievale originale care a rezistat timpului. De asemenea, s-au mai păstrat şi câteva părţi din curtea interioară, fragmente dintr-o casă şi unul din turnurile de colţ.

Citește și:  Catedrala Sfintii Petru si Pavel din Troyes: Obiective turistice Franta - Troyes

În cadrul Centrului Jorvik Viking, cei pasionaţi de istorie au ocazia să admire obiecte valoroase, unele vechi de peste 1000 de ani, care au aparţinut vikingilor, exponate ce ilustrează prezenţa acestora pe teritoriul actual al oraşului York.

Casa Fairfax
Casa Fairfax

Situată în partea de est a catedralei, Casa Fairfax datează din anul 1762, impresionând prin arhitectura în stil georgian. Colecţiile Casei Fairfax au fost estimate la o valoare de peste două milioane de lire sterline.

Shambles şi Stonegate sunt două dintre cele mai pitoreşti străzi din oraşul York. Clădirile de pe Stonegate reunesc stiluri arhitecturale din toate perioadele istorice engleze, de la cea normandă până în prezent, fiind armonios îmbinate. Shambles este o stadă medievală îngustă, mărginită de magazine, ceainării şi ateliere. Multe dintre clădirile de pe această stradă au fost în trecut măcelării, astfel că în faţa unora dintre ele încă mai pot fi văzute cârligele specifice.

Shambles
Shambles

Alte atracţii turistice în York sunt Muzeul Naţional al Căilor Ferate, Grădinile Castelului, Galeria de Artă York, Muzeul Richard al III-lea, Casa Barley Hall etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.