Soarele este steaua noastra, steaua care domina intregul Sistem Solar, ea fiind cea care ofera si energie, principala sursa de altfel, de lumina si de caldura. Tot Soarele este cel care mentine Pamantul si restul planetelor pe orbitele lor actuale, activitatea dinamica din coroana solara fiind extrem de fierbinte, inconjurand intreaga suprafata vizibila a Soarelui. Atunci cand este vazut cu ochiul liber, Soarele arata exact ca si un disc stralucitor, insa fara a avea vreo caracteristica prea distincta. Totusi, atunci cand are loc o eclipsa totala de Soare, cand lumina acestui disc este blocata de Luna, pot fi observate foarte clar eruptiile solare, destul de violente in straturile exterioare ale atmosferei soarelui.

Gazul din cadrul coroanei solare este incalzit destul de bine, pana la chiar cateva milioane de grade, transmitand radiatii X, surprinse foarte bine in urma cu cativa ani de un satelit japonez numit Yokoh, asa cum si altele au incercat sa o faca. Zonele intunecate ce pot aparea sunt regiuni in cadrul carora gazul poate sa aiba o densitate mai mica si astfel sa emita in spatiu un jet solar de particule, un fel de vant solar. In coroana solara gazul extrem de electrizat ce poarta denumirea de plasma, duce la formarea unor nori de dimensiuni enorme, care se numesc protuberante ale Soarelui si care reusesc sa pluteasca in campul magnetic al Soarelui.

Citește și:  Scrisul de mână – care sunt imensele beneficii pentru dezvoltarea personală?

Cand o protuberanta erupe ea arunca in spatiu plasma din atmosfera Soarelui. In unele imagini precum cea care insoteste articolul se pot observa anumite pete solare, acestea fiind regiuni dintre cele mai reci si mai intunecate decat restul materiei din interiorul Soarelui. Ele sunt mentinute prin intermediul unor campuri magnetice foarte puternice. Unele pete solare pot avea si dimensiuni mari cat intreaga suprafata a Pamantului, iar ele variaza in cicluri care dureaza aproximativ 11 ani, iar perioadele din cicluri in care numarul petelor este maxim coincid cu perturbarile care pot aparea in atmosfera Terrei, fiind numite de exemplu si aurore.

Elementele Soarelui sunt: coroana (invelisul foarte fierbinte de la exterior din atmosfera), cromosfera (stratul transparent care se intinde intre coroana solara si fotosfera), fotosfera ( reprezinta “suprafata” ce poate fi vazuta a Soarelui, petele solare (reprezinta zonele cele mai intunecate din cadrul fotosferei, mult mai reci fata de mediile lor de care sunt inconjurate), diverse fenomene din cadrul atmosferei, precum fi protuberantele si eruptiile, zona convectiva care reprezinta “stratul” superior din interiorul Soarelui, zona radiativa, care reprezinta “stratul” din mijloc prezent in interiorul Soarelui, finalmente nucleul care este regiunea centrala din interiorul Soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.