Cel mai popular şi cunoscut oraş de pe litoralul ţării, un important punct maritim, port, una dintre cele mai vechi aşezări, menţionată în timpul romanilor, desigur este vorba despre oraşul Constanța. Acesta este unul dintre orașele aflate în centrul atenţiei în ultima perioadă de timp şi pentru că la conducerea sa se află unul dintre cei mai controversaţi şi excentrici primari din România: Radu Mazăre. Însă oraşul are mult mai multe de oferit, având în vedere deschiderea la mare, dar şi istoria veche.

Constanta centru
Constanta centru

O istorie atât de veche ce se opreşte abia în secolul al-VI-lea î.e.n. Foarte bine cunoscut este şi numele pe care acest oraş îl purta în timpul stăpânirii romane, şi anume Tomis. Oraşul Constanța este, de altfel, locul unde a fost exilat poetul latin Ovidius de către împăratul Caesar. Numele său actual a fost dat în amintirea împăratului Constantin cel Mare, în vremea căruia, de altfel, oraşul a cunoscut o importantă creştere economică. Este important de menţionat însă că forma iniţială a numelui era Constantinia, un nume mult mai apropiat de cel al împăratului. Oraşul a fost denumit astfel începând cu secolul al-IV-lea.

O serie de vestigii romane stau mărturie că cetatea a fost una înfloritoare, că istoria acestor locuri este una demnă de luat în seamă. Din păcate însă multe dintre cetăţile vechi, din care au rămas însă mici şi puţine urme, nu sunt conservate corespunzător. Nu numai în oraşul Constanța, ci în întregul municipiu, acestea pot fi admirate. Iată care sunt unele dintre ele: ruinele cetăţii Histria, Hârşova, Oltina. În Constanța, se mai găsesc, de asemenea, şi unele rămăşiţe din termele romane construite aici, dar şi edificiul roman cu mozaic.

Muzeul de istorie din Constanta
Muzeul de istorie din Constanta

Multe dintre fărâmele de istorie din această parte de ţară pot fi admirate şi în cadrul expoziţiilor din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie. Aici sunt găzduite expoziţii permanente ce fac o incursiune în trecutul şi specificul zonei Dobrogea, dar şi unele temporare. Acesta se află situat chiar lângă edificiul roman cu mozaic.

Dar cum este bine ştiut, nu acesta este punctul de atracţie atunci când vine vorba de oraşul Constanța. Printre cele mai vizitate, se numără, mai degrabă, delfinariul. Acesta era, în 1972, prima formă muzeistică şi de agrement din ţară şi chiar mai mult, din partea de SE a Europei. Chiar şi în acel an, deşi poate părea uimitor, spectacolele aveau loc nu numai în piscine exterioare, ci există şi un bazin acoperit. Atracţia, în ceea ce priveşte spectacolele, era dată şi de faptul că la delfinariul din oraşul Constanța erau şi doi lei de mare.

Citește și:  Casa Corpului Didactic din Galați: un punct de referință educațional

Cu mult timp înainte de deschiderea acestuia, a fost inaugurat acvariul. Mai exact, data este de 1 mai 1958. Situat pe bulevardul Elisabeta, este extrem de aproape de un alt punct de atracţie al oraşului, şi anume Cazinoul. În ceea ce priveşte exponatele acestuia, se pot admira un număr de 130 de specii de peşti de diverse categorii şi diverse specii, de la cele specifice zonei Mării Negre şi Deltei Dunării, până la cele exotice. Pentru cei ce vor să vadă căluţi de mare, dar şi pisici şi vulpi de mare, acesta este cel mai recomandat loc. În plus, instituţia găzduieşte şi una dintre cele mai importante colecţii de peşti specifici Mării Negre şi Deltei, protejaţi de lege, de altfel, sturionii.

Cazinoul din Constanta
Cazinoul din Constanta

Am mentinat mai sus o altă atracţie a oraşului Constanța, şi anume Cazinoul. Istoria acestei clădiri datează din 1880, când nu arăta încă în felul în care poate fi văzută astăzi. Care a fost scopul acestei construcţii? Clădirea Cazinoului era locul în care se puteau găsi săli de dans (două la număr), unde localnicii puteau să meargă şi să citească diverse ziare. Nu în ultimul rând, ei se puteau relaxa, la fel ca marinarii aflaţi în trecere prin oraş, la terasa amenajată aici şi în sala de jocuri. Clădirea ce a fost renovată de-a lungul timpului a reuşit să reziste bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind, astfel, admirată şi astăzi.

Pentru cei ce ajung în oraşul Constanța ar fi o pierdere, dacă nu ar ajunge şi în Piaţa Ovidiu, unde se găseşte statuia poetului, realizată tocmai în 1887 sau daca nu ar vedea Farul Genovez. Acesta nu mai are funcţia pentru care a fost construit inițial, şi anume semnalizarea pe mare, încă din anul 1913. Numele său aminteşte de cei care l-au construit şi anume marinarii şi comercianţii din Genova care poposiseră în oraşul de la Marea Neagră în jurul anilor 1300. Poate fi admirat chiar pe faleză.

orasul-constanta.jpg

Ca marcă a legăturilor şi a trecutului istoric românesc ce s-a intersectat cu cel otoman, în oraşul Constanța poate fi admirată o copie a unei importante moschei din Turcia, şi anume Moscheea Mare Mahmoud II. A fost construită în timpul regelui Carol I şi este considerată un punct important pentru credincioşii musulmani din România, fiind un loc de pelerinaj pentru aceştia şi aproape un muzeu pentru credincioşii creştini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.