Bustul compozitorului clujean Sigismund Toduţă, amplasat în Parcul Central, a fost dezvelit în prezenţa primarului Radu Moisin şi al ultimilor trei rectori ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Bustul a fost amplasat la initiaţiva Primăriei Cluj-Napoca, în urma consultărilor cu reprezentanţii Fundaţiei Sigismund Toduţă, în cinstea marelui artist clujean.

imagine-cu-bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Sigismund Toduţă (1908-1991) a fost compozitor, muzicolog, profesor universitar, academician român. S-a format la Cluj – Napoca (cu Marţian Negrea) şi la Roma (Italia, cu Casella şi Pizzetti), s-a impus ca profesor de muzică la Blaj (Alba) şi a creat o renumită şcoală muzicală la Academia de muzică „Gheorghe Dima”. Cu o creaţie vastă şi diversă, este primul compozitor român care, după George Enescu şi Paul Constantinescu, ajunge la un adevărat stil personal în muzica românească a secolului al XX – lea.

imagine-apropiata-cu-bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Activitatea sa creatoare a fost recompensată cu numeroase distincții: premiul al II-lea de compoziție „George Enescu” (1940); premiul „Robert Cremer” (1943); Premiul de Stat (1953, 1955); premiul „George Enescu” al Academiei Române (1974); în 1957, titlul de Maestru Emerit al Artei; premii ale Uniunii compozitorilor (1973, 1976, 1978 și 1983 – marele premiu). În cele trei perioade de creație ale lui Sigismund Toduță se disting tendințele de apropiere și contopire ale intonațiilor religioase gregoriene și bizantine cu cele folclorice (românești) și de aplicare a lor pe trunchiul marilor forme ale muzicii europene.

Citește și:  Hotel Astoria din Oradea: Obiective turistice Bihor

imagine-din-lateral-cu-bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Sunt prezente elemente ale unor orientări neorenascentiste și neobaroce (în prima perioadă de creație); pentru ultima perioadă este caracteristică orientarea spre eterofonie și spre un modalism intens cromatizat. Se remarcă un stil elaborativ, de natură simfonică, și tendința spre articularea polifonică. Sigismund Toduță are o evidentă înclinație spre cultivarea formelor mari, fără a exclude miniatura instrumentală, vocală sau corală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.