Chiar daca, in limbajul comun, cuvintele “revolver” si “pistol” se folosesc, frecvent, ca sinonime, sensul lor este oarecum diferit. Pistolul (derivat din termenul polonez “pistala” sau de la numele localitatii Pistoia, din Italia, unde existau ateliere de producere a armamentului necesar in regiune) este o arma de foc, de dimensiuni mai mici decat pusca si care poate fi tinuta cu o singura mana.

pistol gun

Pistolul a fost folosit pentru prima data, dupa cum rezulta din diverse documente, in Anglia, in 1461, in timpul bataliei de la Towton, in „Razboiului celor Doua Roze”, dintre Casa de York (al carei simbol era un trandafir alb) si Casa de Lancastre (care avea ca emblema trandafirul rosu), despre care se spune ca a fost cel mai sangeros dintre toate razboaiele care au avut loc pe teritoriul britanic.

In aceeasi epoca, in Germania, pentru ca, in lupta, sa poata fi inarmati si calaretii, cu arme mai usoare, s-a pus la punct un pistol cu un mecanism de aprindere compact, cu inchizatoare cu rotita si care trebuia incarcat dupa fiecare glont tras, arme folosite, in premiera, intr-o lupta de la Muhlberg, in zona de granita a actualelor landuri Bandenburg, Saxonia si Saxonia-Anhalt.

revolver gun

Revolverul, derivat din pistolet, este o inventie a secolului al XIX-lea. Denumirea sa vine din latinescul „revolvere”, care inseamna „rotire”/”revenire”. Americanul Artemus Wheeler a construit un revolver, in 1818, un fel de pistol, dar in care se puteau introduce mai multe gloante, intr-un tambur rotativ.

samuel colt revolver

Compatriotul lui Wheeler, Samuel Colt, a imbunatatit acest model (tragerea cocosului si miscarea cilindruluii producandu-se simultan) si, in 1836, a brevetat revolverul „Colt Paterson”, care s-a impus (ramanand o marca celebra pana astazi), si care, pana in 1857, a fost fabricat in serie, in New Jersey.

Acest revolver si numele lui Samuel Colt sunt strans legate de „Cucerirea Vestului” american, procesul de colonizare de catre europeni, in intelegere cu guvernul american, a vastelor teritorii din America de Nord, dintre fluviul Mississippi si Oceanul Pacific, locuite, la vremea respectiva, de amerindieni (indieni).

Samuel Colt se dovedise interesat de arme si de explozibili inca din adolescenta. La varsta de 16 ani a fost exmatriculat din scoala unde invata „stiintele”, dupa ce a avariat serios cladirea, in urma unei experiente. Tatal sau, proprietar al unei fabrici de tesaturi, l-a trimis, dupa aceasta intamplare nefericita, intr-o calatorie in Europa si in India.

Citește și:  Cand au aparut toaletele cu apa?

Colt a avut ideea de a construi un revolver privind, pe vapor, mecanismul ridicarii ancorei. Pentru a-si procura banii necesari, in vederea indeplinirii dorintei de a deveni armurier, Colt a lucrat, pentru o vreme, ca agent comercial, gasind, intre timp, si cativa mecena dispusi sa ii finanteze proiectele.

Dupa modelul „Colt Paterson” au urmat foarte repede si alte variante de revolver, toate produse in cadrul companiei pe care el insusi a fondat-o „Patent Arms Manufacturing Company”, din localitatea Paterson. Revolverul „Colt Paterson” putea sa traga cinci focuri succesiv, gratie fedelesului (butoiasului) basculant, care continea cartusele. Dintre numeroasele modele de revolver produse de compania lui Colt, cele mai cunoscute (cu exceptia primului) au fost „Peacemaker” (calibru 45) si „Frontier”.

smith wesson

Dupa expirarea brevetului lui Colt, principalul sau concurent, „Smith & Wesson”, a adus pe piata si alte tipuri de revolvere, mai fiabile, principala modificare fiind aceea ca incarcarea pistolului se putea face prin partea din spate, idee care a apartinut lui Rollin White.

Cele mai multe revolvere au o capacitate de sase gloante, dar exista si cu trei, cinci, sapte sau zece – cum este cazul unor modele moderne, precum S&W 617, regula generala fiind ca incarcatorul revolverului va fi mai mic, daca numarul gloantelor (sau calibrul) este mai mic si invers.

In prezent, printre cele mai cunoscute marci de revolvere, unele cu o indelungata traditie, se numara, evident, „Colt” (cea mai veche), „Manurhin”, „Rudolf Schmidt” (marca elvetiana), „Smith & Wesson”, „Tanfoglio”, „Taurus”, „Remington” etc.

colt anaconda 1990

Colt Anaconda” a fost lansat pe piata in 1990 si are deja reputatia de a fi unul dintre cele mai precise revolvere, este ergonomic (se tine in mana cu lejeritate) si are un design deosebit.

pistol carpati 1974

Politia romana are in dotare, in mare parte, pistolul semiautomat Carpati (calibru 7,65 mm), fabricat, incepand cu 1974, la Cugir, dupa modelul pistolului Walther PP, de productie germana (cel din urma devenit celebru si prin filmele cu arhicunoscutul personaj James Bond).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.