În Munţii Bihor, se află sălbatica Vale a Iadului, care, datorită faptului că la începutul decenului trecut aici a fost construit un drum forestier, a devenit o zonă cunoscută şi s-a pierdut din farmecul sălbăticiei sale.

Apele pârâului Leşu (în anul 1973) au fost oprite cu un baraj din piatră şi beton, înalt de 60 m, aşa luând fiinţă lacul de cumulare Leşu, şi din cele trei pârâie adunate: pârâul Calului, Valea Lupului şi Valea Iadului.

Lacul este situat la 8 km amonte de Remeţi, la 560 m altitudine şi a fost construit pentru regularizarea debitelor Văii Iadului şi pentru alimentare cu apă. Acest lac se întinde până în dreptul localităţii Poiana. Lacul este populat cu lipan, păstrăv indigen, înconjurat cu păduri de fag şi brad.

Lângă baraj, în apropiere, se află Motelul Leşu cu locuri de cazare şi un restaurant. De la coada lacului, pe o potecă turistică, pe malul pârâului Vâlcei se ajunge la frumoasa peşteră Meziad. De la baraj, pe drumul de pe malul drept al lacului, după 3 km distanță, se ajunge la cantonul silvic aflat la vărsarea Văii Lupului în lac. După încă aproximativ 5 km, drumul ajunge la localitatea Poiana.

Apoi, se traversează Valea Runcului, care adăposteşte o pădure ca de junglă şi, după un drum de 10 km, se ajunge la cantonul Dealul Mare. De aici, drumul se îngustează foarte mult şi, la aproximativ 13 km, se află Cascada Iadolina. La distanţă de 14 km de aici, un pârâu din dreapta văii îşi varsă apele într-o cascadă denumită sugestiv ,,Valul Miresei”. Pe pârâul Ieduţ (la 17 km de la baraj) se află această minunată cascadă înaltă de 12 m, cu apă în spume.

De la Cârligatele, la 4 km distanţă se află staţiunea Stana de Vale. De aici, se fac excursii în locuri pitoreşti. Una dintre acestea este peste creasta Aria Vulturilor, prin Valea Drăganului, la Cascada Moara Dracului. Un alt loc pitoresc este Vf. Poienii (1627 m) cu privelişti spre Munţii Bihor şi Munţii Vlădesei până la Cascada Bohodeiului de la izvoarele Crișului Pietros şi Aleul (monument al naturii).

Vârful Poieni este un alt loc pitoresc, la podişul Padiş cu fenomene carstice: Focul Viu, Izbucul Galbenei, Ratu Florilor, Cetăţile Ponorului şi altele. Un alt traseu turistic este la izvoarele Someșului Cald, Cetăţile Radesei, cu Peştera Tunelul Mic, Peştera Ponor. Aceste trasee impresionează prin frumuseţea lor şi nu se lasă uitate foarte uşor de-a lungul vieţii.

Apele captate din vecinătatea Văii Drăganului sunt aduse de la Valea Sibișelului pe sub munte, la uzina electrică aflată la 4 km amonte de gura Văii Seniului, iar la Munteni, lângă Bulz, apele celor două vai sunt oprite într-un lac de acumulare. Cele două văi din Munţii Bihor sunt de un pitoresc deosebit.

Lacul Topliţase află pe Valea Vida care este afluent al Crișului Negru, în amonte de comuna Dobreşti. Acest lac a fost creat în anul 1968, cu scopul regularizării debitelor râului Vida şi pentru flotarea minereului de la exploatarea minieră Dobreşti. Lacul are o suprafaţă de 8 ha, adâncimea maximă 15 m, se află la 300 m altitudine, are o lungime de 1 km.

Accesul la lacul de la Oradea-Vascău, de la comuna Sâmbătă, pe drumul modernizat până la comuna Dobreşti se ajunge apoi la lunca Sprie. Pe malul lacului, este un canton silvic. Valea Videi este una din zonele pline de pitoresc cu albie de stâncă, bulboane adânci, cu versanţi împăduriţi. La 8 km de Dobreşti, se află o plantaţie de castani comestibili.

Lacul Curcubăta (Zănoaga) se află între vârful cel mai înalt al Munţilor Bihor, Vf.Curcubăta Mare (1849 m) sau Vf.Bihor şi Vf.Zănoaga (1531 m). Lacul este situat la 1540 m altitudine, are forma eliptică, este lung de 35 m, lat de 30 m maxim, suprafaţa de 0,10 ha, adâncimea maximă a apei, de 1 m. Pe malul de est al lacului, sub muchie de munte, zăpada viscolită se adăposteşte până târziu primăvara. În jurul lacului, sunt păşunile alpine din Munţii Bihor.

Lacul este alimentat din ploi şi zăpezi. Malurile lui sunt acoperite cu ienupăr şi vegetaţie alpină. Apa tulbure din lac, datorită aluviunilor, nu îndeplineşte condiţiile necesare vieţii piscicole. Spre lac, se poate ajunge din comuna Cristiorul de Jos, situat la 8 km de Vaşcău pe drumul care traversează Munţii Bihor spre comuna Avram Iancu, pornind de la drumul Deva-Oradea. Astfel, de la Cristior până la lac sunt doar 21 km.

De la lac, pe culmea muntelui, care separă Crișul Alb şi Crișul Negru de apele Arieșului Mic se ajunge la Muntele Găina (1484 m), trecând prin Muntele Rotunda. Muntele Găina este cunoscut în special pentru sărbătorile etnofolclorice organizate la 15 iulie.

Pe Arieșul Mare, se află drumul modernizat Câmpeni-Oradea şi aşezările Arieşeni (două pârtii de schi, vile, cabane, pensiuni), Garda de Sus, Albac, importante prin elementele etnofolclorice şi istorice, camping, hotel, pârtii de schi, mai multe pensiuni (mai ales la Albac). De aici, se pot face diferite trasee turistice, mai ales spre Scărişoara, Padiş şi Vf.Bihor.

În satul Vidra, se află Casa memorială Avram Iancu. La nord, în Munţii Bihor, mai mulţi afluenţi ai Crișului Alb şi-au tăiat chei într-o bară de calcar (importante sunt Uibărești, Râbiţa) în care se află şi peşteri.

Aceste lacuri nu sunt doar utilitare, ci și zone de o frumusețe rară, unde flora și fauna locală se bucură de un habitat protejat și conservat. Înconjurarea lor de pădurile dense ale Munților Bihor contribuie la un peisaj care poate rivaliza cu orice scenărie pitorească din Europa.

Pe lângă aspectele lor naturale, lacurile de acumulare sunt și puncte de interes pentru activități de agrement. Vizitatorii pot practica pescuitul, canotajul sau pur și simplu pot alege să exploreze traseele de drumeții care oferă vederi panoramice asupra întregii văi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.