Cele două turnuri gemene Petronas sunt elementul central al Kuala Lumpur City Center și reprezintă o expresie modernă a culturii, istoriei și civilizației din Malaezia. De asemenea, aceste două minuni arhitecturale sunt și simboluri ale creșterii economice și ale speranței pentru viitor.

Turnurile Gemene Petronas1

Turnurile gemene Petronas sunt două clădiri de birouri și centre comerciale din Kuala Lumpur, Malaezia și sunt printre cele mai înalte clădiri din lume (la un moment dat fiind cele mai înainte din lume). Cele două turnuri au fost construite în anul 1998 pentru a găzdiu sediul companiei Petronas, compania națională de petrol din Malaezia și sunt localizate în districtul comercial din Kuala Lumpur numit „Triunghiul de Aur”.

Clădirile au fost proiectate de către arhitectul american de origine argentiniană Cesar Pelli care proiectase înainte mai multe clădiri impresionante dintre care cea mai cunoscută fiind „World Financial Center” din New York. Proiectul lui Cesar Pelli și al asociaților săi a fost selectat dintre multe altele în urma unui concurs internațional de design care a avut loc în anul 1991.

Pentru a crea un design unic malaezian, Cesar Pelli și asociații săi s-au inspirat din cultura islamică, din clima și lumina din Kuala Lumpur și nu în ultimul rând din meșteșugurile și designul malaezian. Planul celor două turnuri este generat de două pătrate suprapuse care formează o stea cu 8 colțuri (un model ce este întâlnit frecvent în designul islamic). Cu cât se înalță, clădirile se îngustă de 6 ori, iar cu fiecare îngustare pereții se înclină ușor spre exterior, adăugând o complexitate ce amintește de arhitectura tradițională din Malaezia. Ambele turnuri sunt placate cu panouri din sticlă și oțel inoxidabil ce reflectă lumina soarelui.

Turnurile sunt identice și au câte 88 de etaje fiecare. Cele două turnuri se ridică la o înălțime de 451,9 metri, aici fiind incluși și cei 73,6 metri ai turnului din oțel. Fiecare clădire este susținută de către 16 coloane mari aflate în jurul perimetrului, care împreună cu restul cadrului sunt realizate din beton armat de înaltă rezistență.

Între cele două turnuri există un gol. Pentru a transforma acest spațiu în centrul compoziției a fost adăugat un pod de două etaje, între etajele 41 și 42, structurat pe console înclinate care modelează spațiul și accentuează poziția verticală a turnurilor. Acest pod face legătura între cele două clădiri și conține spații comune ambelor turnuri inclusiv holuri pentru lift, un centru de conferințe și o cameră de rugăciune.

Citește și:  Animale matusalemice - Stiati ca ...

În interior, proiectul pune accentul pe modelele și materialele locale, reflectând identitatea națională a Malaeziei. Pereții holurilor de la intrare sunt finisați cu lemn malaezian în culori deschise ce este montat în grile din oțel inoxidabil. Lemnul este sculptat astfel încât să încorporeze motive malaeziene contemporane adaptate ale meșteșugurilor tradiționale. La rândul lor podelele sunt acoperite cu marmură sub forma tradițională a covoarelor țesute. În zonele comerciale, arcadele și copertinele amintesc de magazinele tradiționale din Malaezia.

Chiar dacă a fost proiectat și construit înainte ca sustenabilitatea să fi fost o prioritate în proiectare, modalitatea în care cele două turnuri au fost proiectate economisește energie prin atenția oferită locației și climei. Parasolare sunt construite la fiecare etaj pentru a profita de soarele malaezian, practică tradițională întâlnită în arhitectura tropicală. În plus, a fost folosită sticla laminată pentru a reflecta radiațiile departe de interioare și pentru a minimiza acumularea de căldură, reducând astfel din utilizarea instalațiilor de climatizare.

Turnurile Gemene Petronas11

În interiorul său întâlnim pe lângă multe spații de birouri, un centru comercial, centre de divertisment, un muzeu al petrolului, o sală simfonică, o moschee, un centru de conferințe multimedia și o parcare subterană pentru 4.500 de autoturisme. Sala simfonică este numită „Dewan Filharmonik Petronas” și este casa Orchestrei Filarmonice din Malaezia, reprezentând un simbol al bogăției culturale ascunse ale orașului Kuala Lumpur. Lifturile sunt atât de performante încât de la parcarea subterană și până la ultimul etaj se ajunge în doar 90 de secunde.

În 1996, după ce turlele au fost atașate clădirilor (și astfel, fiecare își atingea înălțimea la care fusese proiectată) Turnurile Petronas erau declarate cele mai înalte clădiri din lume întrecându-l pe fostul deținător al acestui titlu Turnul Sears din Chicago, Statele Unite ale Americii.

Chiar dacă acoperișul Turnului Sears era mai înalt cu 60 de metri față de cele al Turnurilor Petronas, turlele lor erau considerate părți integrante ale structurii arhitecturale generale și nu doar simple antene. La rândul lor, Turnurile gemene Petronas și-au pierdut statutul în 2003 după ce o turlă a fost adăugată în vârful clădirii Taipei 101 (Centrul Financiar Taipei) din Taipei, Taiwan astfel structura ajungând la o înălțime de 508 metri. Cu toate acestea Turnurile Petronas au rămas cele mai înalte clădiri din Kuala Lumpur și implicit din Malaezia.

La finalizare, costul total al construcției celor două turnuri gemene se ridicase undeva la 1,6 miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.