Exista patru planete telurice in sistemul nostru solar, si anume: Mercur, Marte, Venus si Pamantul. Luna nu are aceeasi structura ca o planeta telurica, insa putem gasi cateva similaritati. Planetele telurice din sistemul nostru solar sunt cunoscute si sub numele de planete interioare, deoarece aceste patru planete se afla cel mai aproape de soare. Planetele telurice mai sunt numite si planete terestre sau planete stancoase. Acestea difera de gigantii de gaz (planetele exterioare) intr-o varietate de moduri.

Planetele telurice au o serie de caracteristici comune. Toate sunt compuse in principal din roci si metale grele. Aceste planete au un nucleu format din metale grele (in cea mai mare parte fier), iar nucleul este inconjurat de o manta de roca de silicat. Planetele telurice sunt mult mai mici decat gigantii de gaz. Acestea au deasemenea un teren variat, cum ar fi vulcani, canioane, munti si cratere. O alta trasatura comuna printre planetele telurice este ca ele au putini sateliti sau niciunul. Mercur si Venus nu au sateliti, in timp ce Pamantul are un singur satelit, Luna, iar Marte are doi sateliti mici. Deasemenea, planetele telurice nu au inele planetare cum au gigantii de gaz. Atmosfera acestor planete poate varia de la o atmosfera groasa formata din dioxid de carbon (Venus) pana la o atmosfera aproape inexistenta (Mercur).

Mercur este cea mai mica planeta telurica din sistemul solar. Atmosfera sa este foarte subtire, motiv pentru care temperaturile de pe planeta alterneaza intre foarte ridicate si foarte scazute. Mercur este de asemenea o planeta densa si este compusa in principal din fier si nichel. Venus are o atmosfera groasa si toxica ce capteaza caldura, motiv pentru care aceasta planeta este cea mai fierbinte din sistemul solar. Venus are aproximativ aceeasi dimensiune ca Pamantul.

Citește și:  Hieroglifele - semne sacre
Planetele telurice Mercur, Venus, Pamant, Marte , Foto: en.wikipedia.org
Planetele telurice Mercur, Venus, Pamant, Marte , Foto: en.wikipedia.org

Pamantul este cea mai densa dintre planetele telurice din cauza procentului ridicat de fier. Atmosfera sa este compusa in principal din oxigen, azot si dioxid de carbon, plus urme ale altor substante. Marte este cea de-a patra planeta telurica din sistemul solar. Suprafata sa este rosie datorita fierului din roci, care a ruginit. Desi planeta are o atmosfera subtire, oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta era mai groasa acum foarte mult timp. Ei mai cred ca subtierea atmosferei a dus la evaporarea apei in stare lichida.

Ceres este considerata a fi o planeta telurica pitica. Aceasta are un nucleu stancos cu o manta de gheata (aproximativ un sfert din apa sub forma de gheata existenta pe planeta). Aceasta planeta pitica ar putea avea deasemenea o atmosfera subtire si are un teren variat, la fel ca si celelalte planete telurice. Exista deasemenea un numar de planete telurice extrasolare pe care oamenii de stiinta cred ca le-au identificat, desi sunt in numar mult mai mic decat gigantii de gaz. Deoarece se afla atat de departe si sunt mai mici decat gigantii de gaz, oamenii de stiinta au putut gasi doar cateva planete telurice extrasolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.