Promulgata pe 31 iulie 1990 de catre presedintele Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial, ziua de 1 Decembrie a devenit din anul acela ziua nationala a Romaniei.

Aceasta zi nu a fost aleasa intamplator ci datorita puternicei semnificatii istorice pe care o detine. Pe 1 decembrie 1918 Marea Adunare Nationala a votat o Rezolutie conform careia Transilvania si Banatul urmau sa se uneasca cu Romania. Pe langa aceasta Rezolutia mai prevedea si libertate nationala pentru fiecare popor, drept la guvernare, libertate confesionala pentru toate confesiunile din stat, dreptul la vot, libertatea presei, reforma agrara conform careia taranii aveau drept de proprietate precum si egalitatea in drepturi a clasei muncitoare. Toate acestea au fost adoptate de cei 1228 delegati si aproximativ 100.000 de persoane venite din toate colturile tarii, rezolutia avad un succes deplin, fiind unul din cele mai importante documente adoptate din istoria poporului roman, un document care in sfarsit aducea egalitate si libertate intre cetatenii romani.

Astfel 1 Decembrie a devenit din anul 1990 ziua nationala a Romaniei. Fiind considerata sarbatoare nationala, guvernul a considerat necesar ca 1 Decembrie sa fie zi libera pentru toate categoriile de persoane, astfel romanii sa poata sarbatori cum se cuvine acest eveniment. Alaturi de drapelul national care in aceasta zi se va intalni la orice pas, un cantec va rasuna din glasul fiecarui roman, acest cantec este desigur Imnul National “Desteapta-te Romane”. Versurile au fost compuse de Andrei Muresan iar muzica apartine lui Anton Pann. Interzis in timpul comunismului, imnul si-a recapatat statutul care i se cuvine imediat dupa revolutia din 1989, revolutie in timpul careia “Desteapta-te romane” a fost ca o muza, un izvor de energie pozitiva in lupta pentru libertate. Versurile sale dintre cele mai frumoase si pline de incarcatura emotionanta reprezinta o asa numita arma sau de ce nu un mijloc de mobilizare a poporului roman. Imnul are 11 strofe dar doar primele 3 sunt cantata la festivitati din motive lesne de inteles si anume dimensiunea mare a imnului.

Citește și:  Oftalmologia - inceputuri, evolutie, tendinte actuale
Portretul lui Andrei Muresan, Foto: commons.wikimedia.org
Portretul lui Andrei Muresan, Foto: commons.wikimedia.org

Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte,
In care te-adancira barbarii de tirani!
Acum ori niciodata croieste-ti alta soarta,
La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!

Fiind o zi importanta a poporului roman si anume Ziua Romaniei, cu aceasta ocazie se organizeaza numeroase festivitati in toate zonele tarii. Astfel pe langa drapelul national care va fi prezent in toate unitatile militare si nu numai, se depun coroane de flori la toate monumentele ostasilor romani, se desfasoara ceremonii religioase si totodata sunt organizate concerte, festivaluri si nu in ultimul rand se vor desfasura defilari si parade militare.

Ce-a mai mare si grandioasa festivitate se organizeaza asa cum era de asteptat in capitala, in Piata Arcul de Triumf, unde fortele militare vor defila in semn de victorie pe sub Arcul de triumf si vor aduce apoi demonstratii militare celor prezenti prin raiduri aviatice si diverse activitati militare. Tot in Bucuresti se vor depune coroane de flori la monumentul Eroilor militari, la Mormantul ostasului necunoscut si nu in ultimul rand primariile locale vor oferi participantilor in majoritatea parcurilor mari din capitala gustari calde (fasole cu costita si carnati) si pahare cu tuica si vin fiert pentru a sarbatori cum se cuvine aceasta zi.

Desi in Bucuresti se organizeaza cea mai mare festivitate de acest gen de 1 Decembrie si in celelalte localitati se organizeaza astfel de evenimente, fara exceptie, singura diferenta fiind amploarea acestora. Peste tot in tara se vor depune coroane de flori la monumentele eroilor nationali se vor desfasura parade militare si vor fi organizate spectacole pentru a sarbatori cum de cuvine ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Nu vor lipsi focurile de artificii care vor incheia in stil mare aceasta zi mareata a poporului roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.