Familia Bovidae cuprinde un grup foarte mare de specii de mamifere copitate care trăiesc în special în Africa. Exista un număr mai restrâns de specii care sunt răspândite în Europa și America de Nord, iar unele au fost introduse și în Australia. Din categoria acestor mamifere fac parte: antilopele, bivolii, anoa, iacul, zimbrul, țapul, bizonul și altele. Bovidele se deosebesc de cerbi prin faptul că nu-și leapădă coarnele, acestea apar și la femele și la masculi. Sunt animale sălbatice rumegătoare, hrana vegetală este prinsă cu ajutorul limbii și zdrobită între incisivii inferiori și pernuța fară dinți de pe maxilarul superior.

Specii de mamifere copitate – Bovine:

Marele Kudu (Tragelaphus strepsiceros), MasculMarele Kudu (Tragelaphus strepsiceros), Femela

Una din antilopele cele mai înalte din lume este marele Kudu. Are denumirea științifică de Tragelaphus strepsiceros și trăiește în regiunile din Africa de Sud și de Est. Are lungimea corpului de 2-2,5 m și greutatea de 120-315 kg. Este considerată antilopa cu cele mai mari coarne din lume.

Bivolul african (Syncerus caffer)

Bivolul african populează regiunile din vestul, centrul și estul Africii. Are lungimea corpului de 2,1-3,4 m, lungimea cozii de 75-110 cm și greutatea de cel mult 685 kg. Este singurul mamifer copitat african care se aseamănă cu vaca. Are denumirea științifică de Syncerus caffer.

Tragelaphus spekii, Foto: zooinstitutes.com

Sitatunga este o specie în pericol de dispariție care apare în zonele cu mlaștini și bălți permanente din Africa Centrală și de Vest. Are denumirea științifică de Tragelaphus spekii și poate avea lungimea corpului de 1,2-1,7 m, lungimea cozii de 20-26 cm și greutatea de 50-125 kg.

Bivolul indian, specia Bubalus bubalis, Foto: plantsystematics.or

Bivolul indian trăiește în Asia de Sud. Are denumirea științifică de Bubalus bubalis și este o specie considerată în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 2,4-3 m, lungimea cozii de 60-100 cm și greutatea de cel mult 1200 kg. Este cunoscut și cu numele de arni și este un animal masiv, foarte puternic.

Gaurul (Bos gaurus), Foto: www.biolib.cz

Gaurul este o specie vulnerabilă, considerată în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 2,5-3,3 m, lungimea cozii de 70-100 cm și greutatea de cel mult 650-1000 kg. Denumirea sa științifică este de Bos gaurus. Gaurul face parte din categoria celor mai mari bovine din lume.

Iacul

Iacul trăiește în sudul și estul Asiei. Are denumirea științifică de Bos grunniens și este o specie rară, considerată în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de cel mult 3,3 m, lungimea cozii de 60 cm și greutatea de până la 525 kg.

Zimbrul (Bison bonasus), Mascul, Foto: animal.memozee.comZimbrul (Bison bonasus) in rezervatie, Foto: bisonbonasus.ro

Zimbrul trăiește în estul Europei și este o specie în pericol de dispariție. Are denumirea științifică de Bison bonasus și poate avea lungimea corpului de 2,1-3,4 m, lungimea cozii de 30-60 cm și greutatea de 300-920 kg.

Antilopa-elan

Antilopa-elan este o specie din Africa Centrală, de Sud și de Est. Are denumirea științifică de Taurotragus oryx și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 2,1-3,5 m, lungimea cozii de 60-90 cm și greutatea de 300-1000 kg.

Antilopa roșie de pădure

Antilopa roșie de pădure este o specie din sud-estul Africii. Are denumirea științifică de Cephalopus natalensis și poate avea lungimea corpului de 70-100 cm, lungimea cozii de 9-14 cm și greutatea de cel mult 13 kg.

Bantengul, Bos javanicus, Foto: fr.treknature.com

Bantengul este o specie în pericol de dispariție din Africa de Sud-Est, cunoscută cu denumirea științifică de Bos javanicus. Are lungimea corpului de 1,8-2,3 m, lungimea cozii de 60-70 cm și greutatea de 400-900 kg.

Kobus leche, Foto: photo.net

Lechwe este o specie de mamifer copitat care trăiește în regiunile din centrul și până în estul Africii. Are denumirea științifică de Kobus leche și poate avea lungimea corpului de 1,3-2,4 m, lungimea cozii de 10-45 cm și greutatea de cel mult 79-103 kg.

Antilopa Chousingha, Foto: itsnature.org

Chousingha este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție. Trăiește în sudul Asiei și are denumirea științifică de Tetracerus quadricornus. Are lungimea corpului de 80-100 cm, lungimea cozii de 12 cm și greutatea de 17-21 kg.

Tragelaphus angasii, Foto: parfaitimage.com

Nyala este o specie din sudul Africii, cunoscută de denumirea de Tragelaphus angasi. Are lungimea corpului de 1,4-1,6 m, lungimea cozii de 40-55 cm și greutatea de 55-125 kg. Riscul de dispariție al acestei specii este redus.

Duiker comun

Duiker comun este numele unui mamifer din Africa care are denumirea științifică de Sylvicapra grimmia. Are lungimea corpului de 0,7-1,2 m, lungimea cozii de 7-19 cm și greutatea de cel mult 12-25 kg.

Antilopa nilgau

Antilopa nilgau sau taurul albastru și are denumirea științifică de Boselaphus tragocamelus. Are lungimea corpului de 1,8-2,1 m, lungimea cozii de 45-53 cm și greutatea de cel mult 300 kg.

Impala, specia Aepyceros melampus, Foto: lostworldarts.com

Impala sau specia Aephyceros melampus trăiește în estul și sudul Africii. Are lungimea corpului de 1,1-1,5 m, lungimea cozii de 25-40 cm și greutatea de 40-65 kg. Impala are blana de culoare cafenie-roșcată.

Antilopa de apă (Kobus ellipsiprymnus)

Antilopa de apă trăiește în Africa Centrală, de Est și de Vest. Are denumirea științifică de Kobus ellipsiprymnus și este considerată una din cele mai mari antilope din familia Bovidae. Are lungimea corpului de 1,3-2,4 m, lungimea cozii de 10-45 cm și greutatea de cel mult 50-300 kg.

Antilopa săritoare, Foto: kids.britannica.com

Antilopa săritoare este un mamifer care țopăie, răspândit în sudul Africii. Are lungimea corpului de 1,2-1,4 m, lungimea cozii de 15-30 cm și greutatea de 30-48 kg. Denumirea sa științifică este Antidorcas marsupialis.

Anoa de munte

Anoa de munte este un mamifer copitat care trăiește în Insula Buton și Insula Sulawesi. Are denumirea științifică de Bubalus quarlesi și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 1,5 m, lungimea cozii de 24 cm și greutatea de 150-300 kg.

Bison american, specia Bison bison

Bizonul american este o specie din vestul și nordul Americii de Nord. Are denumirea științifică de Bison bison și poate avea lungimea corpului de 2,1-3,5 m, lungimea cozii de 30-60 cm și greutatea de 350-1000 kg.

Gerenuk

Gerenuk sau gazela-girafă trăiește în estul Africii. Are denumirea științifică de Litocranius walleri și poate avea lungimea corpului de 1,4-1,6 m, lungimea cozii de 22-35 cm și greutatea de 28-52 kg. Riscul de dispariție al acestei specii este redus.

Țapul de mlaștină bohor , Foto: derberg.com

Țapul de mlaștină bohor este o specie din vestul și estul Africii. Are denumirea științifică de Redunca redunca și poate avea lungimea corpului de 1,1-1,6 m, lungimea cozii de 15-45 cm și greutatea de 19-95 kg.

Boul moscat

Boul moscat este un mamifer din nordul Americii de Nord și Groenlanda. Are denumirea știinșifică de Ovibus moschatus și poate avea lungimea corpului de 1,9-2,3 m, lungimea cozii de 9-10 cm și greutatea de 200-410 kg.

Kouprey

Kouprey este numele unui mamifer copitat din Asia de Sud-Est. Are denumirea științifică de Bos sauveli și este o specie în pericol grav de dispariție. Are lungimea corpului de 2,1-2,2 m, lungimea cozii de 1-1,1 m și greutatea de 700-900 kg.

Kobus vardonii, Foto Marco Valentini, Foto: juzaphoto.com

Puku este o antilopă care populează regiunile din vestul și estul Africii. Are denumirea științifică de Kobus vardonii și poate avea lungimea corpului de 1,3-1,8 m, lungimea cozii de 18-30 cm și greutatea de 66-77 kg.

Tahru, Foto: topicstock.pantip.com

Tahru este o specie din sudul Asiei care are denumirea științifică de Hemitragus jemlahicus. Are lungimea corpului de 0,9-1,4 m, lungimea cozii de 9-12 cm și greutatea de 50-100 kg.

Citește și:  Microvenator, micul dinozaur vânător descris de paleontologul John Ostrom
Damaliscus dorcas, Foto: cliveprior.co.za

Antilopa-liră Bontebok este răspândită în regiunile din sudul Africii și are denumirea științifică de Damaliscus dorcas. Are lungimea corpului de 1,2-2,1 m, lungimea cozii de 10-60 cm și greutatea de 68-155 kg.

Antilopa de mlastina - Kobus kobAntilopa de mlastina (Kobus kob), Mascul

Antilopa de mlaștină este o specie din Africa de Vest și de Est. Denumirea sa științifică este Kobus kob. Are lungimea corpului de 1,3-2,4 m, lungimea cozii de 10-45 cm și greutatea de cel mult 50-300 kg.

Capra ibex, Foto: xjtszx.com

Ibexul populează regiunile de la limita superioară a pădurilor din sudul Europei, nordul Africii, sudul și vestul Asiei. Are lungimea corpului de 1,2-1,7 m, lungimea cozii de 10-20 cm și greutatea de 35-150 kg. Este o specie în pericol de dispariție care are denumirea științifică de Capra ibex.

Antilopa saiga (Saiga tatarica)

Antilopa saiga este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție. Denumirea sa științifică este Saiga tatarica. Are lungimea corpului de 1-1,4 m, lungimea cozii de 6-12 cm și greutatea de 26-69 kg. Trăiește în regiunile din centrul Asiei.

Gnu dungat (Connochaetes taurinus)

Gnu dungat este un mamifer cunoscut și cu numele de gnu albastru. Trăiește în estul și sudul Africii și are denumirea științifică de Connochaetes taurinus. Are lungimea corpului de 1,5-2,4 m, lungimea cozii de 35-56 cm și greutatea de 120-275 kg.

Oryx cu coarne sabie (Oryx dammah)

Oryx cu coarne sabie este o specie din regiunile deșertice din Africa de Nord. Are denumirea științifică de Oryx dammah și are lungimea corpului de 1,5-2,4 m, lungimea cozii de 45-90 cm și greutatea de cel mult 100-210 kg.

Capra neagră, Rupicapra rupicapra, Foto: ldf.mendelu.cz

Capra neagră este o specie comună în Europa și vestul Asiei. Are denumirea științifică de Rupicapra rupicapra. Are lungimea corpului de 0,9-1,3 m, lungimea cozii de 3-4 cm și greutatea de 24-50 kg. Este o specie în pericol grav de dispariție.

Bongo (Tragelaphus euryceros)

Bongo populează regiunile din Africa Centrală și de Vest. Are denumirea științifică de Tragelaphus euryceros și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 1,7-2,5 m, lungimea cozii de 45-65 cm și greutatea de 210-405 kg. Este considerată cea mai mare antilopă de pădure din lume.

Capra-zăpezilor, Oreamnos americanus, Foto: adlayasanimals.files.wordpress.com

Capra-zăpezilor trăiește în regiunile din vestul Canadei, nordul și vestul SUA. Are denumirea științifică de Oreamnos americanus și poate avea lungimea corpului de 1,2-1,6 m, lungimea cozii de 10-20 cm și greutatea de 46-140 kg.

Oribi (Ourebia ourebi), Foto: pbase.com

Oribi este o specie din vestul, estul și sudul Africii. Are denumirea științifică de Ourebia ourebi și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 0,9-1,4 m, lungimea cozii de 6-15 cm și greutatea de 14-21 kg.

Antilopa mendes (Addax nasomaculatus)

Antilopa mendes este o specie în pericol grav de dispariție. Are denumirea științifică de Addax nasomaculatus și este răspândită în nord-vestul Africii. Are lungimea corpului de 1,5-1,7 m, lungimea cozii de 25-35 cm și greutatea de 60-125 kg.

Antilopa-cal (Hippotragus aquinus)

Antilopa-cal este o specie din Africa Centrală, de Est și de Vest. Are denumirea științifică de Hippotragus equinus și poate avea lungimea corpului de 1,9-2,7 m, lungimea cozii de 37-76 cm și greutatea de 150-300 kg.

Gazela lui Thomson (Gazella thomsonii)

Gazela lui Thomson sau specia Gazella thomsonii este răspândită în regiunile din estul Africii. Are lungimea corpului de 0,9-1,2 m, lungimea cozii de 15-20 cm și greutatea de 15-30 kg.

Muflonul BighornMuflonul Bighorn

Muflonul Bighorn este o specie din sud-vestul Canadei, nordul Mexicului, vestul și centrul SUA. Are lungimea corpului de 1,5-1,8 m, lungimea cozii de 7-15 cm și greutatea de 55-125 kg. Denumirea sa științifică este Ovis canadensis.

Antilopa de pădure (Tragelaphus scriptus), cea mai cunoscută specie din Africa

Antilopa de pădure este o specie comună în Africa. Are denumirea științifică de Tragelaphus scriptus și poate avea lungimea corpului de 1,1-1,5 m, lungimea cozii de 20-27 cm și greutatea de 25-80 kg.

Antilopa de munte (Oreotragus oreotragus)

Antilopa de munte este o specie mică din estul, centrul și sudul Africii. Are lungimea corpului de 0,8-1,2 m, lungimea cozii de 5-13 cm și greutatea de 8-18 kg. Denumirea sa ștințifică este Oreotragus oreotragus.

Argalul (Ovis ammon)

Argalul sau specia Ovis ammon trăiește în sudul, centrul și estul Asiei. Are lungimea corpului de 1,2-1,8 m, lungimea cozii de 7-15 cm și greutatea de până la 200 kg.

Beisa sud-africană (Oryx gazella)

Beisa sud-africană este o specie din sud-vestul Africii. Are denumirea științifică de Oryx gazella și este cunoscută și cu numele de pasanul. Are lungimea corpului de 1,6-2,4 m, lungimea cozii de 45-90 cm și greutatea de 100-210 kg.

Muflonul asiatic (Ovis orientalis)Muflonul asiatic, Ovis orientalis

Muflonul asiatic este răspândit în vestul Asiei și are denumirea științifică de Ovis orientalis. Are lungimea corpului de 1,1-1,3 m, lungimea cozii de 7-12 cm și greutatea de 25-55 kg. Este o specie în pericol de dispariție.

Antilopa-samur (Hippotragus niger)

Antilopa-samur este o specie în pericol de dispariție care are denumirea științifică de Hippotragus niger. Are lungimea corpului de 1,9-2,7 m, lungimea cozii de 37-76 cm și greutatea de cel mult 150-300 kg. Masculul este negru, femela are desene faciale.

Specii de antilope – Sasabi (Damaliscus lunatus)

Sasabi trăiește în Africa și are denumirea științifică de Damaliscus lunatus. Are lungimea corpului de 1,2-2,1 m, lungimea cozii de 10-60 cm și greutatea de 68-155 kg. Riscul de dispariție al acestei specii este redus.

Oaia cu coamă (Ammotragus lervia)

Oaia cu coamă sau specia Ammotragus lervia trăiește în nordul Africii. Are lungimea corpului de 1,3-1,7 m, lungimea cozii de 15-25 cm și greutatea de 40-145 kg. Este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție.

Antilopa cu coarne spiralate, Foto: bluebirdflats.blogspot.ro

Antilopa cu coarne spiralate este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție, care trăiește în estul și sud-vestul Africii. Are lungimea corpului de 52-72 cm, lungimea cozii de 35-56 cm și greutatea de 3-7 kg. Denumirea sa științifică este Madoqua kirkii.

Specia Capra falconeri, Foto: murraylincoln.blogspot.ro

Capra himalayană este o specie în pericol de dispariție care trăiește în centrul și sudul Asiei. Are denumirea științifică de Capra falconeri. Are lungimea corpului de 1,4-1,8 m, lungimea cozii de 8-14 cm și greutatea de 32-110 kg.

Anoa de șes (Bubalus depressicornis)

Anoa de șes este un mamifer copitat care trăiește în Insula Sulawesi. Are denumirea științifică de Bubalus depressicornis și este o specie în pericol de dispariție. Are lungimea corpului de 1,6-1,7 m, lungimea cozii de 18-31 cm și greutatea de 150-300 kg.

Oaia albastră, specia Pseudois nayaur, Foto: pamirtours.pk

Oaia albastră trăiește în sudul și estul Asiei. Are denumirea științifică de Pseudois nayaur și poate avea lungimea corpului de 1,2-1,7 m, lungimea cozii de 10-20 cm și greutatea de 25-80 kg. Este cunoscută și cu numele de bharal.

Antilopa Kongoni (Alcelaphus buselaphus), Foto: zooinstitutes.com

Antilopa kongoni este un mamifer copitat din vestul, estul și sudul Africii. Are denumirea științifică de Damaliscus lunatus și poate avea lungimea corpului de 1,5-2,5 m, lungimea cozii de 30-70 cm și greutatea de 100-225 kg.

Antilopa mică de câmpie (Raphicerus campestris) din Africa

Antilopa mică de câmpie este răspândită în estul și sudul Africii. Are denumirea științifică de Raphicerus campestris. Are lungimea corpului de 61-95 cm, lungimea cozii de 4-8 cm și greutatea de 7-16 kg.

Capra aegagrus, Foto: cretewww.com

Capra sălbatică este o specie din vestul Asiei cunoscută și cu numele de bezoarul și denumirea științifică de Capra aegagrus. Are lungimea corpului de 1,2-1,6 m, lungimea cozii de 15-20 cm și greutatea de 25-95 kg.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.