Castelul Farnham face parte din patrimoniul de aur al Angliei, aparţine oraşului vechi Farnham, districtul Waverley, atracţie turistică pentru amatorii de construcţii monumentale, plin de istorie cât şi de activităţi ancorate în contemporaneitate.

Farnham
Farnham

Daca ne putem inchipui epoca medievala cu castelele ei bogate risipite în Europa, atunci cu siguranţă am încadra Castelul Farnham din sudul Angliei, comitatul Surrey, ca una dintre aceste comori. Pentru o perioadă de 800 de ani castelul a fost locuit pe rând de Episcopul de Winchester care a folosit castelul ca sediu administrativ cât şi ca reședință, de dinastia Tudorilor, de episcopii care au urmat şi au activat în viaţa politică britanică, nouă dintre ei fiind lorzi cancelari, mulți dintre monarhii europeni începând cu Regele John până la Regina Victoria au vizitat sau au stat la castel ca oaspeți de seamă.

Castelul, ca entitate istorică și arheologică este format din două părţi, o fortăreață de piatră care înconjoară o movilă de pământ creată strategic și un turn vechi circular care formează partea antică a locaţiei numita „The Keep”, pusa sub tutela statală din 1933 și administrată de Patrimoniul Britanic şi cea de-a doua parte „Palatul sau Castelul Episcopal” care este un complex de clădiri de patrimoniu, renovat şi dat în folosinţă ca centru de conferinţe din 1962. Chiar dacă au fost locuite permanent de 900 ani, în trecut clădirile nu au fost la fel de bine întreţinute ca acum.

Farnham11

Acum castelul are valoare multifuncţională, găzduieşte întâlniri, conferinţe, evenimente, este centru de instruire multicultural , pregăteşte persoane în diferite domenii şi activităţi de afaceri internaţionale sau culturale , are un centru de limbi străine, organizează întălniri, nunți luxoase şi petreceri ale protipendadei britanice, este un punct de atracţie valoros pe harta Angliei.

Din Londra cu mașina pe autostrada se face doar o ora şi 4 minute până la castel, iar cu autobuzul de la gara Victoria doar 1 ora şi 35 de minute şi cum punctualitatea la britanici este cunoscută trebuie să îi credem pe cuvânt.

Farnham111

Daca am crede reclamele facute pentru castel şi desigur am vizita galeria de prezentare am decide ca aici , la castel, este cel mai bun loc pentru o întalnire de afaceri pentru ca sunt puse la dispoziția publicului doritor de peste 50 de ani 10 camere cu valoare istorică care au vedere spre peisaje încântătoare, cum ar fi parcul imens din jur. De asemenea, grădinile care îl inconjoară, desigur grădini englezești îngrijite la maxim, şi cele 32 de camere obișnuite pentru găzduit oaspeții sunt un punct de atracție pentru turişti şi oameni de afaceri. Regii şi reginele din Anglia au stat la această reşedinţă şi au împrumutat din farmecul lor clădirilor împregnate de istorie. Camerele oferite spre închiriere sunt dotate cu toate facilităţile la nivel de lux, sunt echipate cu tot comfortul dorit. Probabil că tot aici faimoasele fantome din castele bântuie așa cum am dori ca în imaginaţia unora, să facă locul mai pitoresc. Restaurantul este unul cu mari pretenţii , deţine o echipă de bucătari cu stele Michelin şi calificative locale „AA rosette” care indică un grad înalt de confort şi calitate în serviciile oferite clienţilor.

Citește și:  Orasul Gwalior: Obiective turistice India - Gwalior

După atăta fast şi lux un pic de istorie ne oferă elementele unei cunoaşteri mai bune a locului aşa ca ne vom iniţia uşor despre castel , astfel vom afla că este construit în 1138 de către nepotul lui William Cuceritorul , Episcop de Winchester, devenind pentru 800 de ani casa episcopilor Angliei.

Farnham1111

Henry al doilea în 1155 a demolat clădirea abia ridicată şi apoi la sfârşitul secolului al XI-lea şi începutul secolului al XII-lea a reconstruit-o, adăugându-i capela, marea sala şi bucătăria. In secolul al XV-lea, a fost rezidenţa Cardinalului Henri de Beaufort care a fost preşedintele tribunalului ce a judecat-o pe Ioana D’Arc în 1414. De aceea în Farnham biserica locală poartă numele eroinei. După aceea multe cladiri au fost construite lângă clădirea principală şi cea mai importantă devine cea construită de episcopul George Morley în secolul al XVII-lea. Dar istoria zbuciumată a castelului nu se încheie aici şi din 1648 după Războiul Civil castelul a fost neglijat şi lăsat în paragină. In perioada restauraţiei i s-au adăugat o noua capela şi noi săli care au fost redecorate cu sculpturi în lemn de către artistul britanic-danez Grinling Gibbons .

Arhitectura castelului reflectă schimbările petrecute de-a lungul timpului. Stilul castelului, ca mai toate aşa cum le ştim şi de prin România este unul standard: ziduri groase şi turnuri care înconjoară o curte interioară., în general amplasată pe o ridicătură de pământ care să ofere o poziţie avantajoasă în cazul unui atac. Construcţia devine circulară cu caracteristici de fortificație medievală, din piatră , cu contraforturi puternice şi o poartă desigur fortificată , secondată de un turn de pază şi ziduri de apărare cu şanțuri săpate de jur împrejur. Desigur , lângă un aşa castel care se întinde pe un spaţiu de 20.000 mp se lăfaie nişte grădini uluitoare , tăiate şi îngrijite la milimetru de grădinari iscusiţi.

Acum, între zidurile castelului sunt expoziții în aer liber şi se desfăşoară activităţi şi evenimente internaționale şi locale. Din 1955 nu mai locuiesc episcopii britanici în castel, el devenind după o perioadă de pauză proprietatea Centrului de Conferințe Internaţionale Farnham care îl promovează în evenimente de tot felul. Vizitarea ruinelor castelului din secolul al XII-lea şi a părții antice este liberă , ghizii locali pot oferi tururi pentru Palatul Episcopal, vizitatorii pot oferi donații în schimb sau există o mică taxă. Palatul Episcopal este deschis publicului o zi pe săptamână, în restul timpului se închiriază pentru evenimente şi nunţi. Cu ocazia evenimentelor se pot vizita minunatele grădini şi castelul , aripa nouă, altminteri nu este posibil decăt în ziua liberă pentru vizitatori.

Farnham11111

Castelul Episcopului este deschis publicului doar miercuri între orele 2 – 4 pm, excepție făcând sărbatorile de Crăciun, cănd este închis.Tururile de castel dureaza o oră. Se percepe o mica taxa de vizitare sau donații. Pentru vizitarea ruinelor vechi nu se percepe nici o taxa, locul este deschis de la 1 februarie până pe 23 decembrie, de luni până vineri, între 9-17, sâmbată şi duminică între 10-16 (conform datelor de pe site-ul castelului). Nu se specifică dacă fantomele sunt incluse în tururile pentru turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.