Orașul Perth este capitala şi cel mai mare oraș al statului Australia de Vest, cu o populație de 1,2 milioane de locuitori, situat pe malul Oceanului Indian. Zona metropolitana Perth se întinde pe o lungime de aprox. 50 km spre nord și spre sud de Râul Swan , râul care traversează orașul.

Perth1

Perth este capitala Australiei de Vest, cel mai mare stat-teritoriu Australian, a cărui suprafață o depășește pe cea ale Franței, Germaniei și Italiei la un loc. Locuitorii săi sunt în număr de 1.972.352 pe o suprafață de 6418 km², densitatea fiind 390 loc/km², fiind al patrulea cel mai populat oraș din Australia. Perth se află pe coasta vestică a Australiei, pe țărmul Oceanului Indian. Înainte de a fi colonie, zona a fost locuită de tribul Whadjuk Noogar, afirmație evidențiată de urmele arheologice de la Upper Swan River. Zona orașului a fost numită de băștinași Boorloo până în anul 1827 când s-a început colonizarea zonei.

Primul descoperitor al regiunii a fost căpitanul olandez Willem de Vlamingh în anul 1697. Numele orașului Perth se trage de la comitatul scoțian Pertshire. În preajma anului 1829, în partea de sud-vest a Australiei a fost întemeiată o așezare care a primit drepturi de oraș în anul 1856. La început, această regiune era privită ca fiind foarte inospitalieră, iar oamenii nu erau dispuși să se stabilească nici măcar pe fâșia litorală, îngustă și acoperită de verdeață. Situația s-a schimbat însă radical când, în 1893, a fost descoperit aur în apropiere de Karlgoorlie, în centrul Australiei de Vest.

Perth11

Perspectiva îmbogățirii rapide a atras în aceste ținuturi mulți coloniști din estul continentului. Deși febra aurului s-a stins cu timpul, ei s-au stabilit definitiv în Perth. La granița dintre secolele al XIX-lea și al XX-lea, orașul a devenit un important nod de comunicație din zona Australiei de Vest. Dezvoltarea și consolidarea bunăstării orașului s-au datorat extinderii portului din Fremantle precum și construirii liniei transcontinentale de cale ferată în anul 1917.

Oraşul este considerat unul dintre cele mai importante centre economice din Australia. Aici se extrag aur, diamante şi nichel, tot aici se află cel mai mare depozit deschis de aur şi nichel din zona minieră Kalgoorlie precum şi cel mai mare cartier cu diamante din lume, principalul concurent pentru Africa de Sud, depozitele din Yakuția sau Elveția.

Plajele curate de pe malul Oceanului Indian

Plajele curate de pe malul Oceanului Indian aduc astăzi venituri însemnate capitalei Australiei de Vest. Apele din largul orașului Perth sunt un univers fascinant pentru amatorii de scufundări, care ascund epavele numeroaselor nave scufundate aici. Cel mai plin de viață cartier al orașului este Subiaco, întemeiat de călugării benedictini italieni în 1851.

Regiunea din jurul orașului Perth pregătește numeroși studenți în universități și colegii, precum Universitatea Australiei de Vest, Universitatea de Tehnologie Curtin, Universitatea Murdoch, Universitatea Eith Cowan. Atracțiile turistice sunt multiple: Centrul Scitech Discovery în vestul orașului, un muzeu interactiv, Muzeul Maritim Western Australian în Freemantle cu vase regale, Muzeul Armatei din Australia de Vest cu vestigiile din trecut ale armatei australiene, case de patrimoniu din anul 1830 ca Round House din Fremantle, Moara Old Mill din sudul orașului Perth și Old Court House în centru.

Citește și:  Centrul de artă Didima San: Obiective turistice Africa de Sud - Cathedral Peak

Perth111

Grădina din Perth adăpostește urangutani, girafe și specii unice de pe continent, acvariul din Hillarys este cel mai mare acvariu din Australia, plajele de pe coasta Sunset sau Parcul Marin Marmion protejează leii de mare australieni, delfinii și balene, toate acestea fiind doar cateva dintre destinațiile turistice din oraș. Galeria de Artă Aborigena unde pot fi admirate desene pe scoarță, bumeranguri și obiecte împletite care aparțin locuitorilor inițiali ai acestor pământuri, triburile de aborigeni, face parte din obiectivele de patrimoniu.

Perth este numit și perla Australiei. Una dintre atracțiile principale este craterul de meteorit Wolf Creek. În zona Perth Mint se poate învață despre cum se toarnă aurul și despre istoria febrei aurului care cuprinsese Australia de Vest la începutul secolului trecut. Galeriile London Court, clădirea Bell Tower (o construcție-simbol al orașului), o croaziera pe Swan River sau o vizită la rezervația de la Cohunu sau Caversham unde se pot hrăni cangurii și urșii koala sunt oferte speciale pentru turiști.

Galeria de Artă din Perth este parte din Centrul Cultural din Australia de Vest, deschisă în 1979.

Galeria de Artă din Perth
Galeria de Artă din Perth

Unul dintre cele mai importante obiective turistice este Curtea Londoneza, un centru comercial a cărui intrare prezintă un ceas după modelul Big Ben-ului din Londra. În partea de nord a acesteia se afla un ceas din secolul al XVI-lea din Rouen, Franța, înfățișând-ul pe Sf Gheorghe cu dragonul.

Parcurile din oraș permit plimbări lungi și prepararea unui grătar în locuri special amenajate: Parcul Kings, Bold sau Lake Monger, cramele Swan Valley oferă un tur cu ghid. În împrejurimile orașului sunt observatorul astronomic de la Gingin, vechea colonie catolică spaniolă din New Norcia, orășelul Mandurah (cu locuințe exclusiviste situate pe canale navigabile) și grădina botanică Araluen. La o distanță ceva mai mare se găsesc Busselton, Dunsborough și Margaret River, niște mici orașe-stațiuni. Biblioteca de Stat a Australiei de Vest este localizată în clădirea cunoscută mai degrabă ca Alexander Library Building. Un eveniment important al orașului este reprezentat de Festivalul Internațional de Artă, un eveniment cultural, organizat anual începând cu anul 1953.

Fremantle
Fremantle

Fremantle este portul orașului și oferă multe locuri în care turiștii se pot destinde, pot servi pește și fructe de mare sau doar o cafea, unde vapoarele și croazierele acostează, aici se pot vedea clădiri vechi ca închisoarea Freemantle și tunelele sale subterane sau se pot face cumpărături în piața cu același nume în cele 150 de magazine unde se găsesc produse de la pești la bijuterii. În centrele Northbridge sunt magazine pentru toate gusturile, la Mount Lawley, Leederville și Subiaco sunt magazine la modă la fel ca și în complexele comerciale Morley, Carousel, Cannington, Midland, Joondalup, Booragoon (Garden City), Innaloo și Karrinyup. Perth este unul dintre cele mai izolate orașe din lume, cel mai apropiat de acesta fiind Adelaide la 2130 km.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.