Reprezintă capitala și cel mai mare oraș din Guineea Bissau, întemeiat la finalul secolului al XVII-lea de către portughezi sub forma unui port comercial. În anul 1942, orașul Bissau a fost declarat capitală a Guineei Portugheze, iar din anul 1973 a devenit capitala statului independent Guineea Bissau. Reprezintă principalul centru administrativ și comercial al țării, dar și un important centru militar. Din punct de vedere geografic, orașul se află pe estuarul râului Geba din Oceanul Atlantic.

Palatul Prezidential
Palatul Prezidential

Atracțiile turistice sunt de ordin istoric, arhitectural și cultural.

Cel mai important edificiu al orașului Bissau este Palatul Prezidențial, construit la începutul secolului al XIX-lea în stil neoclasic, dar aflat acum în stare de ruină. De-a lungul conflictelor militare prilejuite de războiul civil din anul 1998, Palatul Prezidențial a fost bombardat. Acoperișul și o mare parte a ferestrelor au fost distruse. Totuși, construcția impresionează prin arhitectura în stil colonial și fațada cochetă, străjuită de câteva coloane albe.

Muzeul Etnografic
Muzeul Etnografic

De altfel, cele mai interesante obiective turistice ale orașului Bissau provin din perioada colonială. Fortăreața d’Amuro este o atracție fascinantă, de secol al XVII-lea care, secole la rând, a avut rolul de strajă asupra portului din Bissau. Aici se aflau trupele portugheze care asigurau securitatea asupra portului. În prezent, fortăreața continuă să fie păzită, păstrându-și pe mai departe însemnătatea militară. Se află într-o bună stare de conservare, păstrând neatinsă arhitectura veche, de stil colonial. La interior a fost construit un mausoleu în cinstea memoriei eroului național Amilcar Cabral, lider politic asasinat în timpul luptelor pentru independența statului Guineea Bissau. Tot în cadrul fortăreței d’Amuro se găsește și mașina personală a fostului lider, dar se pot vizita și câteva morminte ale unor revoluționari naționali.

Centrul vechi al orașului Bissau corespunde centrului orașului de pe vremea coloniei. Se cheamă Bissau Velho și este un loc fermecător, pitoresc, amintind de perioada prezenței portugheze în oraș. S-a păstrat aproape neschimbat, deși valoarea lui este una pur istorică. Nu există aici terase, cafenele, magazine sau localuri menite să speculeze latura turistică a centrului vechi. În schimb, turiștii sunt atrași de clădirile cu aer colonial, extrem de colorate și vesele, dar mai ales de fosta închisoare a orașului, pe zidurile căreia au fost pictate flori de culoare roz.

Citește și:  Pesterile Ellora: Obiective turistice India - Ellora

Portul

Portul Pidjiguiti este un obiectiv turistic a cărei importanță a crescut după prima jumătate a secolului al XX-lea. Deși la origine se prezintă sub forma unui port destul de mic, cu atmosfera pescărească tihnită, este totuși locul în care s-a desfășurat măcelul din 1959, când ofițerii de poliție au deschis focul asupra muncitorilor din port, intrați în grevă. Au fost uciși peste 50 de oameni. Acel moment a marcat începutul rezistenței contra prezenței portugheze în Guineea Bissau și a dus mai târziu la conflictul terminat prin obținerea independenței. Pe locul masacrului, a fost construit un monument comemorativ, sub forma unui pumn de culoare închisă, ridicat spre cer. În prezent, portul Pidjiguiti este un loc liniștit, unde viața și-a reluat cursul firesc, iar turiștii pot vedea pescari și marinari ducându-și traiul în condiții pașnice.

Din punct de vedere cultural, orașul Bissau se mândrește cu un muzeu reprezentativ. Este vorba despre Muzeul Național Etnografic, cu colecții ce evocă cultura și arta locală. Muzeul este deschis doar în prima parte a zilei și conține expoziții compuse din sculpturi de lemn, măști ceremoniale, colecții de haine tradiționale și obiecte casnice.

Piata centrala
Piata centrala

Turiștii care doresc să facă shopping în Bissau au la dispoziție un singur loc: piața Bandim, unde se vând mărfuri locale dintre cele mai diferite, de la alimente, legume, până la haine, suvenire și obiecte artizanale. Piața are un farmec deosebit, fiind alcătuită din tarabe cu acoperișuri din împletituri de trestie; cele mai căutate sunt sculpturile din lemn, alunele și textilele lucrate manual.

Din punct de vedere culinar, orașul Bissau este recunoscut pentru mesele bogate în amidon. Se consumă multă grăsime, dar puține proteine, în general carne de porc și pește. Pe post de mămăligă, oamenii din Bissau mănâncă Fufu, un soi de piure tare din amidon, în componența căruia intră și cartofii. Ingredientele tradiționale sunt orezul, alunele, nucile, mazărea și cartofii. Se folosesc fructe exotice locale, cereale, legume și carne. Lactatele cele mai populare sunt cașul și zerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.