Predicţii (din latinescul “prae-” – “înainte” și “dictum” – “spus”) s-au făcut mereu, din antichitate şi până astăzi, exprimând dorinţa oamenilor de a găsi înțelesuri și siguranță în raport cu un viitor incert, de a dobândi un oarecare sentiment de control sau de claritate în faţa necunoscutului.

Fiind conștienți că viitorul poate aduce riscuri și probleme, oamenii caută indicii sau ghidare pentru a se pregăti sau chiar pentru a evita anumite situații neplăcute sau potenţiale provocări. În acelaşi timp, predicţiile pot oferi un cadru pentru a înțelege lumea într-un mod mai profund sau pentru a găsi sens în evenimente care altfel ar părea aleatorii sau haotice.

Uneori, predicţiile vin cu promisiuni de schimbare sau de îmbunătățire, oferind oamenilor speranța unui viitor mai bun. Nu sunt de ignorat nici aura de mister şi fascinaţia care generează curiozitate şi interes.

Când este vorba de predicţii, se creează un sentiment de coerenţă în viaţa noastră, iar un aspect intrigant este şi iluzia personalizării, care se realizează printr-un fenomen psihologic cunoscut sub numele de “efectul Barnum” sau “efectul Forer”.

Efectul Barnum se referă la tendința de a accepta declarații generale ca descrieri extrem de precise ale noastre. Cei care fac predicţii apelează adesea la afirmații ample, care pot fi aplicate unei game largi de indivizi, şi pe care le percepem totuşi ca fiind foarte specifice vieţilor noastre.

Predicţii despre 2024, făcute în urmă cu o sută de ani

Predicţii despre 2024, Archibald M. Low
Predicţii despre 2024, Archibald M. Low

Cu aproape 100 de ani în urmă, un grup de vizionari – oameni de ştiinţă, artişti, politicieni, arhitecţi, inventatori etc. – a îndrăznit să-și imagineze cum va fi viața în 2024. Unele dintre “profețiile” lor nu s-au adeverit, în timp ce altele s-au dovedit a fi ciudat de exacte.

Este important de precizat că aceştia nu şi-au asumat rolul de “profeţi”, în sensul folosirii unor mijloace paranormale sau ritualuri oculte, ci au făcut predicţii bazându-se pe expertiza și cunoștințele lor din anumite domenii, uneori pe intuiţie, alteori pe tendinţele observate în societate.

Predicțiile lor, de la cinema, la peisaje urbane, oferă o imagine fascinantă a mentalității anilor 1920, proiectând, in același timp, o imagine alternativă uimitor de exactă și capricioasă a vieții în 2024.

Predicţii despre 2024, făcute în 1924 – Internetul şi lucrul de acasă

Archibald M. Low, un om de știință britanic, cercetător, inventator și autor a peste 40 de cărți, considerat “părintele sistemelor de ghidare radio”, a prefigurat un precursor al Internetului şi a prezis, pentru 2024, “lucrul de acasă”, idee întâmpinată cu mult scepticism la vremea respectivă, ca şi cartea pe care a publicat-o în 1924 – “Posibilităţi wireless”.

Fără îndoială că în viitor, spunea Archibald M. Low, vom putea semna cecurile noastre prin transmiterea rapidă a mișcării; vom fi capabili să urmărim criminalii, să le trimitem amprentele digitale și să desfășurăm foarte multe afaceri care, în prezent, necesită prezenţa noastră fizică […] Ce ajutor pentru omul care locuieşte într-un oraş mare! De ce să nu-și desfășoare afacerile de acasă, confortabil, în loc să-și spele hainele în fiecare săptămână, pentru a-și menține reputația financiară”.

Alte predicţii ale lui Archibald M. Low se referă la “telefonul mobil”, care va putea fi folosit în maşină, acasă, la serviciu etc. Va fi posibil, de asemenea, ca cel care apelează “să vadă persoana cu care vorbește și, dacă dorește să facă notițe, acestea vor fi citite imediat într-o carte aflată la kilometri distanță.

Predicţii despre 2024, făcute în 1924 – reînnoirea urbană şi naveta aeriană

Tehnologie
Tehnologie

Arhitectul suedez Ben Bjorkson a prezis progrese colosale în infrastructura urbană – de exemplu, pentru ridicarea metropolelor americane se vor demola zone uriașe de orașe, “pentru a modifica planurile arhitecturale ale micilor localităţi, construite inițial de oameni pentru care automobilul nu era decât un vis fantastic”.

În orașul de peste o sută de ani, spunea Bjorkson, văd drumuri cu trei etaje, autostrăzi prin inima orașelor, zgârie-nori cu intrări pentru mașini de până la 15 etaje […] trotuarele în mișcare și transportatorii subterani de marfă, care vor merge în toate direcțiile, deservind toate gările și cartierele de afaceri și care vor înlocui în mare măsură camioanele și vagoanele grele de astăzi”.

Un cunoscut agent imobiliar din New York, Joseph P. Day, a prezis, pentru 2024, naveta aeriană la locul de muncă – “Dirijabilul și avionul promit să fie cei mai importanți factori în transformarea suburbiilor și în aducerea secțiunilor învecinate ale orașului la fel de aproape de inima lucrurilor precum sunt astăzi cartierele din apropiere […] Avionul este la început, dar dezvoltarea sa, ca propunere comercială, se va produce rapid de acum înainte. Când această metodă de transport va fi perfecționată, omul de afaceri va putea zbura oricând de acasă la birou și înapoi”.

Un zbor-record pentru anul 1924. Ce rămânea de cucerit până în 2024?

Russell Maughan, Predicţii despre 2024
Russell Maughan, Predicţii despre 2024

În iunie 1924, lt. Russell Maughan, ofițer în armata Statelor Unite și, ulterior, pilot de încercare, a reuşit primul zbor transcontinental din zori, până la amurg, prin Statele Unite, prima traversare a continentului nord-american în timpul zilei. Zborul a fost realizat în șase etape, cu un timp real de zbor de 18 ore și 20 de minute, la o viteză medie de peste 256 de km/h.

La acel moment, presa americană se întreba: “Ce poate rămâne de cucerit până în 2024? […] Poate că, până în 2024, vom fi în comunicare directă cu alte lumi, făcând aranjamente prin semnale pentru a conduce o expediție acolo. Dar nu îndrăznim să prezicem asta cu seriozitate”.

Suprapopularea și penuria de alimente

Dr. Leland Ossian Howard și col. William Boyce Thompson au făcut predicţii despre suprapopularea planetei și penuria de alimente. Avertismentele lor se concretizează astăzi, când lumea se confruntă cu o populație în creștere și cu insecuritatea alimentară. Ei au susținut soluții științifice la aceste probleme, un aspect de mare importanţă în lumea de astăzi.

Predicţii despre 2024, făcute în 1924 – mai puţină muncă

Predicţii despre 2024
Predicţii despre 2024

Charles P. Steinmetz, matematician și inginer american, este autorul unei predicţii din anii 1920, potrivit căreia, peste un secol, adică în zilele noastre, energia electrică va crea o societate (care ar fi putut părea utopică la vremea respectivă) care va elibera oamenii de munca grea – “Va veni vremea, în ritmul actual al progresului mondial, spunea Charles P. Steinmetz, în care oamenii vor lucra nu mai mult de patru ore pe zi. În restul timpului, vom putea să ne urmăm înclinația naturală”.

Electricitatea ar ușura “datoriile plictisitoare ale acestei existențe complexe”, considera matematicianul, iar oamenii vor avea mai mult timp liber în care să-şi stimuleze “interesele educaționale în toate direcțiile imaginabile […] Vom fi mai colectivişti în funcţionarea vieţii noastre productive esenţiale şi mai individualişti în căutarea fericirii şi mulţumirii personale”.

De asemenea, datorită descoperirilor științei, fiecare oraș va deveni “fără pată, fără gunoi pe stradă și fără fum pe cer”, spunea el.

Predicţii despre 2024, făcute în 1924 – despre femei şi bărbaţi

Sursa Esquire
Sursa Esquire

Într-o scrisoare către “New York Daily News”, din 1924, americanul Frank L. Ferraro face o serie de predicţii despre cum vor fi femeile şi bărbaţii în 2024: “S-a oprit cineva vreodată să se gândească – scria acesta – cum va fi țara asta peste o sută de ani? Imaginează-ți doar: vom avea o femeie președinte, femei politicieni și femei polițiste”.

Deoarece femeile vor ocupa pozițiile cele mai înalte, în mod firesc bărbații vor fi obligați să facă toată munca; cei care nu sunt apți fizic pentru locuri de muncă grele vor trebui să stea acasă și să îngrijească bebelușii (sau să aibă grijă de animalele de companie). Atunci vom avea o armată formată în întregime din femei, astfel încât, în caz de război, femeile vor face toată lupta.”

Președintele Universității din California de Sud, RB von KleinSmid, îşi imagina că “tânăra femeie de peste un secol va fi o zeiță căreia îi place să danseze”. Ea va fi puternică din punct de vedere fizic, vitală și alertă, activă în sport, angajându-se în acele sporturi la care un pic de risc adaugă condimentul pericolului. Ea va fi frumoasă, sporind calitățile moștenirii prin obiceiuri de cumpătare”, spunea acesta.

Din punct de vedere mental, femeia din 2024 nu va fi leneșă, ci iute la inteligență și dornică de judecată. Ea va radia dragoste și bunăvoință. Având încredere în semenii săi și cu credință în Dumnezeu, îi va fi ușor să fie bună, ea va fi slava încoronată – o binecuvântare pe pământ și un imn de laudă la cer”.

În 2024, credea şi Sir Kingsley Wood, un politician britanic, cine va avea 75 de ani (femeie sau bărbat) va fi „tânăr”, având în vedere că speranţa de viaţă va fi în jur de 100 de ani.

“Stilurile” din modă, în 2024

În privinţa “stilurilor” din modă, în 2024, un articol satiric dintr-o revistă americană de la inceputul secolului trecut făcea referire la “influența contrabandei” care “se va arăta într-o mare plenitudine în ceea ce privește șoldurile și îmbrăcămintea ambelor sexe. O notă nouă și foarte populară va fi buzunarul combinat, care oferă spații pentru sticla de suc sintetic de fructe, shaker și două pahare.”

Jartierele cu bijuterii și ceasurile decorate cu brățări sau cu toc mic atașat, vor fi la modă. De asemenea, pe Fifth Avenue se vor putea vedea bărbați purtând puf de lebădă, împodobiți cu pene de păun și pene de pasăre a paradisului”.

Jazz-ul – un gen muzical imoral, devenit “clasic”?

Jazz
Jazz

Jazz-ul, apărut la începutul secolului al XX-lea, în SUA, a cărui denumire se presupune că vine de la o mișcare de dans din Louisiana – „chasse-beau”, din jargonul local, “jasm” sau “gism” însemnând rapiditate și energie, sau de la numele unei prostituate din New Orleans, Jezabel, în engleza americană scris “Jazz-Bell”, era considerat, în urmă cu un secol, mai ales de către liderii religioşi, un gen muzical care promova imoralitatea în rândul tinerilor.

Violonistul rus Paul Kochanski este cel care mărturisea, făcând în acelaşi timp o predicţie, că: “Muzica jazz este o forță puternică pentru dezvoltarea muzicii în America și peste o sută de ani va fi acceptată ca un gen clasic […] Nu îmi pot imagina cum poate cineva să spună că muzica voastră de jazz americană este o forță distructivă. Consider o astfel de afirmație ca fiind complet ridicolă”.

Predicţii despre 2024, făcute în 1924 – o “eră a păcii”?

D. W. Griffith
D. W. Griffith

Dacă multe predicţii despre anul 2024, făcute în 1924, s-au adeverit, convingerea lui D. W. Griffith, unul dintre cei mai mari regizori de film, de la începutul secolului trecut, devenit celebru graţie filmului mut “Naşterea unei naţiuni” (1915), că filmele vor ajuta la deschiderea unei noi ere a păcii nu s-a adeverit.

În anul 2024, cel mai important lucru pe care cinematograful va fi reuşit, în mare măsură, să-l realizeze va fi acela de a elimina de pe fața lumii civilizate toate conflictele armate”, a prezis Griffith. “Imaginile vor fi cel mai puternic factor în apariția acestei ere a păcii. Prin folosirea limbajului universal al filmelor, adevăratul sens al fraternității oamenilor se va manifesta pe tot pământul”.

Nu trebuie să presupunem, sublinia Griffith, că peste o sută de ani imaginile vor fi avut timp să educe masele departe de discordie și nearmonie. Ceea ce vreau să spun este că până atunci, războiul, dacă există așa ceva, va fi purtat pe o bază strict științifică, cu elementul de distrugere fizică eliminat în întregime”.

În contrapondere cu opiniile lui D. W. Griffith, profesorul Leo H. Baekeland, președintele Societății Americane de Chimie de la acea vreme, credea că, peste o sută de ani, arme sofisticate ar putea distruge umanitatea într-o clipă – “Cele mai mari și mai bine protejate orașe, indiferent de dimensiunea sau distanța dintre ele, vor fi expuse în mod continuu la distrugere și mutilare […] Moartea și tortura locuitorilor va avea loc indiferent dacă dorm în paturile lor noaptea sau dacă își citesc ziarele în cluburile lor confortabile sau își spun rugăciunile în biserică. Nu va exista nicio modalitate de a proteja femeile sau copiii, bătrânii sau bolnavii”.

Alte predicţii despre 2024, făcute în urmă cu un secol

Predicţii despre 2024, vechi de 100 de ani
Predicţii despre 2024, vechi de 100 de ani

Scriitorul englez Walter Lionel George este şi el autorul unor predicţii despre 2024, făcute în urmă cu un secol:

  • Oamenii anului 2024 probabil nu vor vedea niciodată un cablu întins pe stâlpi; este practic sigur că telegrafia fără fir și telefoanele fără fir vor fi zdrobit sistemul de cablu cu mult înainte de încheierea secolului.
  • Unul dintre pericolele lumii, peste un secol, va fi lipsa de combustibil, dar este probabil ca, până în acel moment, o mare cantitate de energie să fie obținută din maree, de la soare, probabil din radiu și din alte forme de energie.
  • Trotuarele rulante, operate cu energie electromagnetică, vor conecta clădirile.
  • Dirijabilele de lux vor avea lifturi, podele rulante, piscine și, practic, orice confort.
  • Aproape oricine este capabil să plătească o chirie va deține un automobil – mașinile vor fi atât de comune!
  • Clădirile de birouri vor lua locul reședințelor și toată lumea va locui în afara orașului.
  • Poporul american, care s-a lăudat de multă vreme cu apărarea libertăţii individului, într-o zi va trebui să înceapă să desființeze câteva mii de consilii și sisteme de comisii sau individul american, în anul 2024, va avea aproximativ la fel de multă inițiativă și ingeniozitate cât o broasca țestoasă.
  • Inerţia şi birocraţia, dacă nu sunt eliminate, vor însemna începutul decadenţei societăţii umane.

“La ce folosește să prezicem ce va fi lumea peste 100 de ani?”…

Un ziar din Wisconsin, “The Racine Journal Times”, titra cu scepticism, în acelaşi timp cu predicţiile pentru 2024: “La ce folosește să prezicem ce va fi lumea peste 100 de ani? Va fi aceeași lume veche, aceeași strălucire veche, aceeași natură umană veche și aproximativ aceeași proporție de manivelă, agitatori, radicali și conservatori”.

Este interesant de observat că, indiferent de baza pe care se fac predicţiile, la un moment dat, ele pot fi influențate de erori, de schimbări neprevăzute sau de factori care nu pot fi cuantificați sau anticipați cu exactitate şi că viitorul, la nivel individual şi colectiv, a fost şi va rămâne o mare provocare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.