Grupul mamiferelor marine cuprinde balenele, focile, morsele, lupii de mare si delfinii. In articol prezentam cele mai interesante specii de astfel de mamifere a caror viata a fost studiata de oamenii de stiinta si din care o parte sunt dependente de mediul marin (balenele si delfinii) iar altele traiesc si pe tarm, deci au un stil de viata semiacvatic.

Specii de mamifere marine:

Balena alba, Foto: 4mobilewallpapers.blogspot.ro

Beluga sau Delphinapterus leucas este o specie de balena cu dinti care traieste in Oceanul Arctic. Are lungimea corpului de 4-5,5 m si greutatea de 1-1,5 tone. Poate fi confundata cu gheturile plutitoare din Arctica deoarece are corpul alb. Se hraneste in special cu pesti, moluste si crustacee.

Delfinul cu steag are ciocul lung si spatele de culoare cenusie-albastruie.

Delfinul cu steag sau Lipotex vexilifer este o specie in pericol de disparitie. Traieste in apele marilor din estul Asiei. Are lungimea corpului de 2,2-2,5 m si greutatea de 125-160 kg.

Marsuinul traieste in aproprierea coastelor.

Marsuinul sau Phocoena phocoena este un cetaceu foarte raspandit in Oceanul Pacific de Nord, Oceanul Atlantic de Nord si Marea Neagra. Are lungimea corpului de 1,4-2 m si greutatea de 50-90 kg.

Narvalul - Monoceros monodon, Foto: marinebio.org

Narvalul (Monodon monocerus) este un cetaceu din Oceanul Arctic cu lungimea corpului de 4-4,5 m si greutatea de 0,8-1,6 tone. Are un singur dinte incisiv ce creste si ajunge de forma unui colt lung, ca o sabie.

Marsuinul fara dorsala, Foto: ryon.blog.so-net.ne.jp

Marsuinul fara dorsala (Neophocaena phocaenoides) din Oceanul Indian si Oceanul Pacific de Vest inoata frecvent in estuare si avalul fluviilor. Are lungimea corpului de 1,5-2 m si greutatea de 72 kg. Are botul putin ascutit.

Marsuinul de Pacific (Phocoena sinus) in Golful Californiei, Foto: verdexmi.org

Marsuinul de Pacific sau Phocoena sinus este o specie in pericol grav de disparitie. Traieste in Golful Californiei si este frecvent prins in mod accidental in plasele de pescuit, astfel mor peste 30 de exemplare pe an. Are lungimea corpului de 1,5 m si greutatea de 48 kg.

Specia Lagenorhynchus obscurus, Foto: hdinwalpapers.blogspot.ro

Delfinul intunecat (Lagenorhynchus obscurus) are lungimea corpului de 1,7-2,1 m si greutatea de 70-85 kg. Este raspandit in sudul Oceanului Atlantic, in sudul Oceanului Pacific si in Oceanul Indian. Inoata la adancimi mai mici de 200 m.

Delfinul de Atlantic cu cocoasa (Sousa teuszii)

Delfinul de Atlantic cu cocoasa are denumirea stiintifica de Sousa teuszii si traieste in Oceanul Atlantic. Are lungimea corpului de 2,4-2,5 m si greutatea de 280 kg. Hrana sa consta din pestii care inoata in bancuri mari.

Marsuinul lui Dall poate inota cu viteaza de 55 km/ h.

Marsuinul lui Dall sau Phocoenoides dalli din Oceanul Pacific de Nord are lungimea corpului de 2,2-2,4 m si greutatea de 170-200 kg.

Delfinul mare saritor (Tursiops truncatus)

Delfinul mare saritor traieste in apele marilor din lumea intreaga, exceptie fac regiunile polare. Este cunoscut cu denumirea stiintifica de Tursiops truncatus, are lungimea corpului de 1,9-4 m si greutatea de 500 kg. Este cea mai mare specie din categoria delfinilor cu cioc.

Delfinul de Pacific cu flancurile albe

Delfinul de Pacific cu flancurile albe are denumirea stiintifica de Lagenorhynchus obliquidens si traieste in Oceanul Pacific de Nord. Are lungimea corpului de 2,1-2,5 m si greutatea de 75-90 kg. Maxilarele sale sunt prevazute cu 23-36 perechi de dinti, iar hrana sa consta din pesti si calamari.

Grampus griseus, Foto: swfsc.noaa.gov

Delfinul lui Risso sau Grampus griseus este raspandit in toate marile acestei planete, exceptie fac regiunile polare. Are lungimea corpului de 3,8 m si greutatea de 400 kg.

Lagenorhynchus albirostris, Foto: us.whales.org

Delfinul cu cioc alb (Lagenorhynchus albirostris) din Oceanul Atlantic de Nord are lungimea corpului de 2,8 m si greutatea de 350 kg. Aceasta specie prezinta pe ambele maxilare 22-27 perechi de dinti conici foarte solizi.

Delfinul pestrit de Atlantic (Stenella frontalis), Foto: allposters.com

Delfinul pestrit din Atlantic este cunoscut cu denumirea stiintifica de Stenella frontalisare lungimea corpului de 1,7-2,3 m si greutatea de 140 kg. Astfel de delfini traiesc in grupuri de 15 exemplare si inoata in apele Atlanticului.

Delfinul dungat (Stenella coeruleoalba)

Delfinul dungat (Stenella coeruleoalba) este raspandit in apele marilor tropicale si temperate din intreaga lume. Are lungimea corpului de 1,8-2,5 m si greutatea de 110-165 kg. Atfel de delfini sar frecvent deasupra apei si scot sunete ca niste fluieraturi, prin acestea comunica intre ei si mentin legatura.

Stenella longirostris

Delfinul-sfarleaza este raspandit in apele marilor tropicale din lumea intreaga. Are lungimea corpului de 1,3-2 m, greutatea de 45-75 kg si denumirea stiintifica de Stenella longirostris. Este lung, subtire, zvelt si musculos. Sare deasupra apei si se rasuceste in aer.

Stenella attenuata

Delfinul pestrit pantropic sau Stenella attenuata are lungimea corpului de 1,6-2,6 m si greutatea de cel mult 120 kg. Este raspandit in apele marilor tropicale si temperate din toata lumea. Exemplarele adulte au buzele albe.

Delfinul lui Hector (Cephalorhynchus hectori)

Delfinul lui Hector din Noua Zeelanda are denumirea stiintifica de Cephalorhynchus hectori. Are lungimea corpului de 1,2-1,5 m si greutatea de pana la 57 kg. Inoata in grupuri mici de cel mult 5 exemplare.

Delfinul lui Commerson, Foto: thefeaturedcreature.com

Delfinul lui Commerson este raspandit in sudul Americii de Sud, in Oceanul Indian, in Insulele Kerguelen si Insulele Falkland. Are lungimea corpului de 1,4-1,7 m si greutatea de cel mult 86 kg.

Delfinul lui Irrawaddy

Delfinul lui Irrawaddy sau Orcaella brevirostris este o specie din sud-estul Asiei si nordul Australiei. Are lungimea corpului de 2,1-2,8 m si greutatea de 90-150 kg. Exista specii care inoata in Fluviile Irrawaddy si Mekong spre apele dulci.

Delphinus delphis, Foto: diertjevandedag.classy.be

Delfinul comun sau Delphinus delphis traieste in apele marilor temperate si tropicale din lumea intreaga. Are lungimea corpului de 2,3-2,6 m si greutatea de 80 kg. Maxilarele sale sunt inzestrate cu 40-55 de perechi de dinti mici si ascutiti.

Delfinul-balena inoata deseori alaturi de alte specii de cetacee.

Delfinul-balena cu spatele drept din Nord (Lissodelphis borealis) este raspandit in apele Oceanului Pacific de Nord. Are lungimea corpului de cel mult 3 m si greutatea de pana la 115 kg.

Grup de delfini-pilot cu inotatoare scurte in Tenerife, Foto: cartinafinland.fi

Delfinul-pilot cu inotatoare scurte (Globicephala macrorhynchus) este o specie care apare in apele marilor tropicale si temperate. Are lungimea corpului de 5-7 m si greutatea de 1-1,8 tone. Astfel de delfini traiesc in grupuri mari de zeci sau chiar sute de exemplare si se scufunda la adancimi de pana la 500 m. Rezista sub apa cel mult 15 minute.

Citește și:  Specii de șerpi alergători pe nisip din genul Psammophis
Hyperoodon ampullatus, Foto: pelagicbirder.blogspot.ro

Balena nordica cu nas gros (Hyperoodon ampullatus) are denumirea stiintifica de Hyperoodon ampullatus si este raspandita in Oceanului Atlantic de Nord. Are lungimea corpului de 6-10 m si greutatea mai mare de o tona si jumatate. Face parte din grupul balenelor cu cioc.

Falsa balena ucigasa (Pseudorca crassidens), Foto: marsolter.blogspot.com

Falsa balena ucigasa (Pseudorca crassidens) traieste in apele tropicale si temperate ale oceanelor de pe aceasta planeta. Are lungimea corpului de 5-6 m si greutatea de 1,3-1,4 tone. Inoata mai ales in apele adanci ale oceanelor, mai rar apare in jurul insulelor.

Balena ucigasa, Foto: fineartamerica.com

Balena ucigasa are denumirea stiintifica de Orcinus orca si este raspandita in oceanele din intreaga lume. Are lungimea corpului de 9 m si greutatea de pana la 10 tone. Are corpul solid, indesat, capul ascutit si rotunjit, pe spate are o pata gri, iar in zona inferioara prezinta o pata alba.

Casalotul poate inota la adancimi de 1200 m si rezista sub apa cel mult 2 ore.

Casalotul (Physeter catodon) din apele adanci ale oceanelor are lungimea corpului de 11-20 m si greutatea de 20-57 tone. Este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

Delfinul lui Couvier, Foto: sailingissues.com

Delfinul lui Couvier are denumirea stiintifica de Ziphius cavirostris si este raspandit in apele tropicale si temperale ale marilor din intreaga lume. Are corpul zvelt, lung de 7-7,5 m si greutatea de 3-4 tone. Coloritul sau variaza de la maro-deschis la cenusiu-albastrui.

Kogia simus, Foto: passiondauphins.free.fr

Casalotul pitic are lungimea corpului de 2,7 m si greutatea de 135-270 kg. Traieste in apele temperate si tropicale ale marilor din intreaga lume. Astfel de balene esueaza uneori pe plaje si mor. Are denumirea stiintifica de Kogia simus.

Ursul de mare antarctic

Ursul de mare antarctic (Arctocephalus gazella) este o specie care traieste in Antarctica si apele subantarctice. Are lungimea corpului de 1,6-2 m si greutatea de 90-210 kg. Masculul are o coama care pare foarte mare datorita muschilor si grasimii in exces de sub piele.

Foca cu coama este o specie in pericol de disparitie.

Foca cu coama (Otaria byronia) din Insulele Malvine, din vestul, sudul si estul Americii de Sud. Aceasta specie este un leu de mare foarte puternic, are lungimea corpului de 2,3-2,8 m si greutatea de 300-350 kg.

Leul de mare Steller

Leul de mare Steller are denumirea stiintifica de Eumetopias jubata si este raspandit in Centura Pacificului de Nord. Are lungimea corpului de 3-3,3 m si greutatea de 585-1120 kg. Are coloritul maro-roscat si este o specie in pericol de disparitie.

Leul de mare Steller (Eumetopias jubatus), Femela si pui

Leul de mare neozeelandez (Phocarctos hookeri) este raspandit in insulele subantarctice din sudul Noii Zeelande. Este cunoscut si cu numele de leul de mare a lui Hooker. Are lungimea corpului de 2-3,3 m si greutatea de 300-450 kg.

Ursul de mare (Callorhinus ursinus)

Ursul de mare (Callorhinus ursinus) din nordul Oceanului Pacific are lungimea corpului de cel mult 2,1 m si greutatea de 180-270 kg. Se hraneste cu pesti si pasari marine (petreli si cufundaci).

Leul de mare californian

Leul de mare californian (Zalophus californianus) traieste in vestul SUA si Insulele Galapagos. Are lungimea corpului de pana la 2,4 m si greutatea de 275-390 kg. Nu se departeaza mai mult de 16 km de tarm, in largul marii.

Ursul de mare cu capa

Ursul de mare cu capa are denumirea stiintifica de Arctocephalus pusillus si este raspandit in sudul Africii, Tasmania si sud-estul Australiei. Are lungimea corpului de 1,8-2,3 m si greutatea de 200-360 kg. Se scufunda in apa marii la adancimi de 400 m.

Foca comuna este cunoscuta si cu numele de foca porturilor.

Foca comuna are denumirea stiintifica de Phoca vitulina si traieste in Atlanticul de Nord si Pacificul de Nord. Are lungimea corpului de 1,4-1,9 m si greutatea de 55-170 kg.

Foca de Groenlanda

Foca de Groenlanda (Pogophilus groenlandicus) este raspandita din Oceanul Atlantic de Nord pana in Oceanul Arctic. Are lungimea corpului de 1,7 m si greutatea de 130 kg.

Foca cenusie (Halichoerus grypus), Foto: terrambiente.org

Foca cenusie (Halicherus grypus) traieste in Oceanul Atlantic de Nord si in Marea Baltica. Are lungimea corpului de 2-2,5 m si greutatea de 170-310 kg. Are coloritul corpului gri-maroniu.

Elefantul de mare sudic

Elefantul de mare sudic (Mirounga leonina) este cea mai mare specie de piniped. Are lungimea corpului de 4,2-6 m si greutatea de 2,2-5 tone. Masculul cantareste de 5 ori mai mult decat femela.

Cystophora cristata, Foto: itsnature.org

Foca cu creasta (Cystophora cristata) este o specie cu botul lat si carnos, corpul lung, cu numeroase pete neregulate de culoare deschisa. Are lungimea corpului de 2,5-2,7 m si greutatea de 300-410 kg. Arealul sau se intinde din Oceanul Atlantic de Nord pana in Oceanul Arctic.

Ommatophoca rossi, Foto: photoguth.com

Foca Ross are denumirea stiintifica de Ommatophoca rossi si traieste in apele Antarcticii. Are lungimea corpului de 1,7-3 m si greutatea de 130-215 kg. Este o specie in pericol de disparitie.

Odobenus rosmarus, Foto: birdholidays.co.uk

Morsa are denumirea stiintifica de Odobenus rosmarus si traieste in apele arctice. Are lungimea corpului de 3-3,6 m si greutatea de 1,2-2 kg. Face scufundari la adancimi de 200 m in apa si poate rezista chiar 25 de minute.

Monachus monachus, Foto: crete-kreta.com

Vaca de mare (Monachus monachus) traieste in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Neagra. Are lungimea corpului de 2,4-2,8 m si greutatea de 250-400 kg. Este o specie pe cale de disparitie.

Leptonychotes weddelli, Foto: touigeur-animals.blogspot.ro

Foca lui Weddell (Leptonychotes weddelli) este o specie din Antarctica si apele subantarctice. Are lungimea corpului de 2,5-2,9 m si greutatea de 400-600 kg. Face scufundari la adancimi de 500 m in apa si poate sta pana la o ora pentru a-si cauta prada.

Hydrurga leptonyx, Foto: awesome-wildlife.blogspot.ro

Leopardul de mare are denumirea stiintifica de Hydrurga leptonyx. Are lungimea corpului de 2,5-3,2 m si greutatea de 200-455 kg. Este raspandita in Antarctica si apele subantarctice. Are capul asemanator cu cel al unei reptile.

Lobodon carcinophagus

Foca mancatoare de crabi (Lobodon carcinophagus) poate inota cu viteaza mare, de pana la 25 km/h. Traieste in Antarctica si apele subantarctice. Are lungimea corpului de 2,2-2,6 m si greutatea de 220 kg. Se scufunda la adancimi de 40 m si sta sub apa aproximativ 5 minute.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.